Karlova Ves plánuje prvé elektronické obstarávanie

29.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Karlova Ves plánuje na jeseň tohto roka pristúpiť k prvému elektronickému verejnému obstarávaniu. Týmto spôsobom chce získať nového dodávateľa elektrickej energie, uviedol prednosta úradu Rastislav Velček.

"Je možné ušetriť veľké finančné prostriedky. Očakávame, že veľkí hráči, ktorí majú záujem, zosadia takmer dominantného dodávateľa z tohto trónu," povedal prednosta. Tým by mohli mať lacnejšiu elektrickú energiu nielen Karlovešťania, ale aj zariadenia mestskej časti.

Šetrenie nákladov vyplýva aj z materiálu, ktorý dostali poslanci na poslednom zasadnutí zastupiteľstva. V ňom sa uvádza, že zmenou dodávateľa elektriny by mestská časť mohla ušetriť za jeden rok takmer 15-tisíc eur. Ide o rozdiel medzi nákladmi súčasného dodávateľa a cenovej ponuky iného dodávateľa.

Karloveská samospráva pôvodne plánovala ísť do elektronického obstarávania centrálnou formou, teda v spolupráci s inými mestskými časťami a hlavným mestom. K takémuto kroku sa mestská časť priklonila ešte koncom minulého roka, keď miestne zastupiteľstvo odporučilo, aby bola táto otázka riešená takouto formou. Túto myšlienku prezentoval na nedávnom stretnutí prednostov aj karloveský prednosta Velček.

"Tí (prednostovia, pozn. SITA) však poukázali na to, že majú problémy s vlastnými organizáciami. Nevedia si predstaviť, že by sa zapojila iná mestská časť, čím by mohlo dôjsť k ďalším možným problémom," konštatoval Velček. Podľa neho je však z ich strany ochota pomôcť, najmä od Petržalky, ktorá ako prvá bratislavská mestská časť zaviedla verejné obstarávania.

"Poskytneme informácie, ako to prebieha u nás. Čo sa môže riešiť v réžii samosprávy, čo externou spoločnosťou, aký pozor si treba dávať pri rozpoložkovaní," povedal petržalský hovorca Ľubomír Andrassy.

Úvodné elektronické verejné obstarávanie plánuje mestská časť po 1. septembri tohto roka, dovtedy by mohla byť podľa prednostu vypovedaná zmluva so súčasným dodávateľom elektrickej energie. Samospráva chce zároveň dovtedy kontaktovať aj ďalších možných dodávateľov.

Vo verejnom obstarávaní bude rozhodujúca najnižšia cena, mestská časť však bude od spoločností požadovať aj referencie. Zo začiatku pôjde mestská časť podľa prednostu na externú spoluprácu s autorizovanou firmou. Ak sa systém obstarávania osvedčí a samospráva ním bude "šetriť", do zastupiteľstva by mohol byť predložený návrh na zakúpenie alebo dlhodobý prenájom licencie, aby si verejné obstarávanie mohla robiť mestská časť vo vlastnej réžii. Samospráva si však podľa Velčeka uvedomuje, že si to vyžiada ďalšie náklady, keďže bude treba zaučiť pracovníkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?