Starostka Hanulíková je v spore s poslancami

25.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Iveta Hanulíková je v spore s miestnymi poslancami. Dôvodom je dodatok zmluvy s lokálnou televíziou. Zmluva s televíznou spoločnosťou K.R.S., s.r.o. platila pôvodne do konca minulého roka, poslanci ju preto chceli predĺžiť.

Problém však nastal po tom, ako dodatok k zmluve podpísal v decembri počas neprítomnosti starostky jej zástupca Peter Lenč. Konal tak na základe rozhodnutia poslancov o okamžitom podpísaní dodatku. Platnosť dodatku však starostka ako jediná spochybňuje, predmetné uznesenie pozastavila. Karloveská televízia vysiela, ale už tretí mesiac jej mestská časť dlhuje peniaze. Tie pritom poslanci v rozpočte vyčlenili. Spoločnosť sa rozhodla vymáhať pohľadávky súdnou cestou.

Konateľ spoločnosti Matej Hollý považuje dodatok k zmluve za platný. Peniaze, ktoré im mestská časť tento rok dlhuje, sa preto rozhodla vymáhať cez súd. Ide zatiaľ o vydanie platobného rozkazu za prvý mesiac, rovnako chce pokračovať aj v prípade ďalších mesiacov. Za prvé dva mesiace im dlhuje mestská časť okolo 16-tisíc eur.

"Zmluva je platná. Dôsledky, ktoré vzniknú z neplatenia, môžu spôsobiť ďalšiu škodu," povedal poslanec Martin Berta. Riešenie súdnou cestou zo strany spoločnosti považuje pritom za pochopiteľný krok a je zvedavý, ako sa bude celá škoda riešiť. Ak by to však mala zaplatiť mestská časť, nepovažuje to za správne. "Budem navrhovať, aby bola škoda zosobnená," skonštatoval.

Výhrady mal aj k postupu vedenia mestskej časti v celej veci. Ešte v lete minulého roka požiadali poslanci starostku, aby zmluvu predĺžila, podmienky sa meniť nemali. Ak by sa nevyriešili problémy s licenciou, mala byť zmluva automaticky vypovedaná. Uznesenie podľa neho síce starostka nepozastavila, ale ani nenaplnila a zmluvu nepredĺžila.

Tak vzniklo napätie, pre časovú tieseň sa situácia podľa neho ešte v decembri vyhrotila. Poslanci sa ju rozhodli riešiť na decembrovom zastupiteľstve. Keďže starostka mala dovolenku, o okamžité konanie a podpísanie zmluvy požiadali jej zástupcu, ktorý dodatok podpísal. "Podľa môjho vedomia a svedomia som postupoval v súlade so zákonom. Konzultoval som to s viacerými právnikmi," povedal Lenč.

Starostka však má na celú vec iný názor a platnosť dodatku spochybňuje. Za jeden z hlavných dôvodov označuje nekompetentnosť vicestarostu k danému kroku. Podľa nej na to nemal kompetencie, spochybňuje tvrdenia poslancov, podľa ktorých vicestarostovi umožnil zákon aby konal tak, ako konal. Na mimoriadnej miestnej rade, ktorú zvolala po decembrovom zastupiteľstve, dané uznesenie pozastavila.

"Myslím si, že dodatok k zmluve je neplatný," odpovedala na otázku agentúry SITA, či je mestská časť pripravená na možné ďalšie poplatky. Na súd to dať nechce, podľa nej je to zbytočné, ak sa na túto inštitúciu obrátila už spoločnosť. Jedným dychom však dodáva, že miestnu televíziu likvidovať nechce.

Problematika sa stala aj témou viac ako hodinovej diskusie na marcovom miestnom zastupiteľstve. Na ňom sa okrem iného poslanec Branislav Zahradník na protest vzniknutej situácie vzdal funkcie predsedu mediálnej rady.

"Keď je takýto hlboký konflikt, nemám možnosť vykonávať prácu na odbornom základe. Odmietam ďalej robiť gašparka a navodzovať dojem, že to tu funguje," povedal Zahradník.

(sita)

Páčil sa vám článok?