Peniaze na dotvorenie pamätníka už vyzbierali

3.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto koncom februára mala na účte takmer 37 741 €, ktoré vyzbierala na odliatie sochy T. G. Masaryka. Tá má dotvoriť Pamätník československej štátnosti na Vajanského nábreží pred Slovenským národným múzeom.

Staré Mesto už má k dispozícii projekt dotvorenia pamätníka, ktorý pre mestskú časť ako dar spracovala spoločnosť Architech miestneho poslanca Marcela Dzurillu. Návrh dotvorenia pamätníka ráta s odstránením pôvodného pylónu, umiestnením nového podstavca s vernou kópiou sochy T. G. Masaryka od českého sochára Ladislava Šalouna z roku 1924.

Pamätník československej štátnosti bol odhalený 28. októbra 1988 pri príležitosti 70. výročia vzniku ČSR. Vlani bola z pamätníka odstránená socha leva, ktorá sa stala súčasťou obnoveného pamätníka Milana Rastislava Štefánika pred novostavbou Slovenského národného divadla. Bratislavskí pamiatkari vtedy zaviazali samosprávumesta dotvorením pamätníka pred budovou múzea. Návrh na dotvorenie v súčasnosti posudzuje Krajský pamiatkový úrad v Bratislave.

Náklady na odliatie bronzovej kópie sochy prvého československého prezidenta odhaduje staromestská samospráva na 15 000 €, konečná suma bude známa po verejnom obstaraní dodávateľa. Na odstránenie súčasného pylóna a osadenie nového podstavca vyčlenila samospráva 6000 €.

Doteraz vyzbieraných 37 741 € darovalo staromestskej samospráve 52 darcov. Už teraz je zrejmé, že mestská časť z vyzbieraných peňazí pokryje všetky náklady spojené s odstránením pylóna a s kompletným dotvorením pamätníka. Ako ubezpečil starosta Starého Mesta Andrej Petrek, všetky financie získané z darov Bratislavčanov budú použité výlučne na odliatie sochy a dotvorenie pamätníka.

Proti soche T. G. Masaryka ako súčasti Pamätníka československej štátnosti sa vyslovila Matica slovenská, ktorá žiadala, aby na tomto mieste bola postavená socha kňaza a zakladateľa slovenského múzejníctva Andreja Kmeťa. To však samospráva otmietla s tým, že mesto je zaviazané dotvoriť Pamätník československej štátnosti a Kmeťova socha už stojí na Námestí Andreja Kmeťa.

Slavo Polanský
VIZUALIZÁCIA - architech
Páčil sa vám článok?