Za protihlukové steny majú v Lamači petíciu

3.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Lamač organizuje petíciu občanov za výstavbu protihlukových stien na diaľnici D2 a na Lamačskej ceste. Reaguje tak na dlhodobé neriešenie tohto problému po výstavbe diaľnice a po plánovanej výstavbe ciest v okolí tejto mestskej časti.

Nespokojní občania Lamača sa v petícii vyjadrujú za okamžitú výstavbu protihlukových stien, či už dočasných, alebo definitívnych. Žiadajú napríklad, aby sa steny zaradili do plánu investičných akcií Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na rok 2010, respektíve na rok 2011.

Petičný výbor pripomína históriu prípravy stavania protihlukových stien, ktorá siaha do roku 2005 a ktorá sa doteraz neuskutočnila. Vtedy bola podľa petičného výboru spracovaná správa o meraní hluku z dopravy v Lamači.

Národná diaľničná spoločnosť sa nedávno vyjadrila, že pôvodné riešenie protihlukových stien z roku 2007 by muselo byť opätovne prebudované z dôvodu nových aktivít na tomto území. Tie sa týkajú projektov Bory, Baumax, Metro a podobne, čo by podľa diaľničnej spoločnosti viedlo k nehospodárnemu využitiu prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Mestská časť Lamač už oslovila aj regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý okrem iného konštatoval, že protihluková ochrana Lamača bude jednou z podstatných podmienok vydania súhlasného záväzného stanoviska k plánovanej rekonštrukcii diaľničného ťahu a vybudovaniu tretieho jazdného pruhu.

(rob)

Páčil sa vám článok?