Osud PKO je už asi definitívne uzavretý

3.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci mestského zastupiteľstva na poslednom zasadnutí odmietli návrh na zrušenie decembrového uznesenia, že mesto si prenajme jednu sálu v budúcom komplexe River Parku II v súčasnom areáli Parku kultúry a oddychu (PKO).

Podľa tohto uznesenia si mesto má prenajať sálu na dvadsať rokov za ročný nájom 466 480 eur. Za zrušenie decembrového uznesenia hlasovalo 9 poslancov, 4 boli proti a 36 sa hlasovania zdržalo.

Zastupiteľstvo však zrušilo svoje uznesenia z minulého roka, ktorými mestskí poslanci zaviazali primátora Andreja Ďurkovského (KDH) urobiť kroky súvisiace s PKO. Išlo napríklad o predloženie informácie, ako chce mesto ďalej riešiť PKO. Zároveň mal požiadať Stavebný úrad v Starom Meste o zrušenie búracieho povolenia pre PKO. Primátor mal predložiť aj dokumenty súvisiace s predajom pozemkov pod PKO, či urobiť všetky právne kroky na vypovedanie zmluvy o spolupráci so spoločnosťou Henbury Development z júna 2006.

Podľa iniciatívy Bratislava otvorene je výsledok jasný - ešte pred pár rokmi mesto vlastnilo celé nábrežie aj s výborným areálom, kde mohlo organizovať kultúrne, spoločenské a športové aktivity, aké len chcelo - stačilo sa oň len riadne starať. Dnes už mesto podľa nich už nemá pozemky, onedlho ani budovy a celú sumu, ktorú dostalo za PKO, minie na dvadsaťročný prenájom novej, menšej a nevýhodnejšej haly.

Vlastníkom pozemkov pod PKO je spoločnosť Henbury Development od leta 2005, mestu ich doteraz prenajímala za symbolických 0,033 eura. Pozemky pod PKO predali bývalí mestskí poslanci v predchádzajúcom volebnom období za 9,33 milióna eur. Pri predaji pozemkov pred takmer piatimi rokmi sa rátalo s tým, že existujúce budovy PKO budú zbúrané.

Vlastník pozemkov pod PKO sa s výstavbou komplexu River Park II neponáhľa, mešká totiž výstavba prvej časti River Parku a kríza zabrzdila väčšinu stavebnej činnosti v meste. Termín zbúrania budovy PKO preto nie je ešte známy.

(brn)

Páčil sa vám článok?