V Petržalke sa zvýšil počet platiteľov dane za psa

27.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva bratislavskej Petržalky zaznamenala takmer 20 percentný medziročný nárast platiteľov miestnej dane za psa, informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Ku koncu roku 2009 samospráva evidovala 4 889 Petržalčanov, ktorí vlastnia psa staršieho ako šesť mesiacov, v roku 2008 to bolo 4 092 majiteľov.

"Do verejného rozpočtu pribudlo z dane za psa 158-tisíc €, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom o 14-tisíc € viac," konštatoval. Viac ako polovicu z tohto príjmu (88-tisíc €) použil úrad na čistenie verejných priestranstiev od psích výkalov. V súčasnosti majú petržalskí majitelia psov k dispozícii 200 košov, ktoré sú rovnomerne rozmiestnené po celej mestskej časti. Koše určené výlučne na psie exkrementy vyprázdňujú štyrikrát týždenne (pondelok, streda, piatok, sobota).

"Nárast prihlásených majiteľov psov súvisí nielen s cielenou informačnou kampaňou miestnej samosprávy o pravidlách, podmienkach držania psov v najväčšej bratislavskej mestskej časti, ale tiež s pravidelnými kontrolami dodržiavania záväzných pravidiel," myslí si hovorca. Do kontrol sú aktívne zapojení príslušníci mestskej polície a inšpektori verejného poriadku. Policajti majú už druhý rok k dispozícii osobný počítač s aktuálnou databázou evidovaných majiteľov.

"Vďaka tomu môžu priamo v teréne kontrolovať, či je pes prihlásený na úrade, či si jeho majiteľ plní svoju zákonnú povinnosť. Za neprihlásenie psa do miestnej evidencie hrozí pokuta do 166 €," doplnil Andrassy. Na splnenie tohtoročnej daňovej povinnosti ostávajú tri stránkové dni, vrátane pondelka 1. februára.

Petržalská daň sa podľa Andrassyho v porovnaní s rokom 2009 nemení. Určenie dvoch základných daňových pásiem vychádza zo zaužívaných európskych štandardov. Za psa chovaného v bytovom dome s kohútikovou výškou do 43 centimetrov zaplatí majiteľ daň 33,19 €. Pri psovi s kohútikovou výškou nad 43 centimetrov je ročná daň 66,38 €.

Majiteľ, ktorý chová psa v rodinnom dome, zaplatí 16,59 €. Rovnakú čiastku (16,59 €) zaplatia za psa aj osamelí dôchodcovia s príjmom na hranici životného minima. Od dane je oslobodený pes chovaný na vedecké a výskumné účely alebo ak ho používa nevidiaca osoba ako vodiaceho psa. Viac informácií o pravidlách držania psov je na internetovej stránke www.petrzalka.sk v časti Oddelenie životného prostredia.

(sita)

Páčil sa vám článok?