V Ružinove by mohlo byť Námestie M. R. Štefánika

26.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Ružinove by mohlo vzniknúť nové Námestie M. R. Štefánika. Ide o lokalitu vymedzenú zo severnej strany ulicou Pribinova (pred budovou novostavby Slovenského národného divadla – SND), z južnej strany novovytvoreným nábrežím medzi Starým mostom a budovou skladu číslo sedem, z východnej a západnej strany budovami areálu Eurovea.

Rozhodli o tom miestni poslanci na dnešnom zasadaní zastupiteľstva. Návrhom by sa mali ešte zaoberať mestskí poslanci.

Návrh na pomenovanie námestia, na ktorom stojí pamätník M. R. Štefánika, dala Nadácia M. R. Štefánika ešte vlani. Podľa nej by sa mala spomínaná plocha volať Námestie Európy. Ružinovská komisia školstva, kultúry a športu však navrhla iný názov – Námestie M. R. Štefánika.

Podľa poslankyne Lucie Virsíkovej sú oba návrhy dobré, a preto by mali mestskému zastupiteľstvu odporučiť oba názvy. Ako dôvod uviedla aj to, že iniciatíva vyšla nie z mestskej časti, ale z nadácie. Poslanec Miloslav Hrádek navrhol, aby sa priestor pomenoval oboma názvami – plocha pod pamätníkom ako Námestie M. R. Štefánika, nad ním ako Námestie Európy.

„V Bratislave máme jedno dvojnámestie – Hviezdoslavovo námestie spolu s Námestím Eugena Suchoňa. Nerád by som však členil jedno námestie na dve plochy,“ reagoval vicestarosta Dušan Pekár.

V centre námestia pred divadlom vlani v máji odhalili pamätník M. R. Štefánika. Ten bol vedeckou osobnosťou a svojou diplomatickou a vojenskou činnosťou ovplyvnil dianie v Európe a už v roku 1918 vyslovil myšlienku „europeizácie“, teda zjednotenie európskych štátov do jednotného celku Európskej únie.

(sita)

Páčil sa vám článok?