Spor o parčík na Belopotockého ulici pokračuje

21.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Spor o pozemok známy ako parčík Belopotockého pokračuje. Najvyšší súd SR nedávno zrušil územné rozhodnutie pre umiestnenie stavby Apartmán parku na Belopotockého ulici, ktorý chce stavať spoločnosť Strabag-Zipp.

Z Najvyššieho súdu poslali stanovisko, podľa ktorého súd o tom rozhodol tak, “že zmenil rozhodnutie krajského súdu v Bratislave, zrušil rozhodnutie Krajského stavebného úradu a vec mu vrátil na ďalšie konanie.”

O zrušení územného rozhodnutia informovala aj Občianska iniciatíva za zachovanie životného prostredia v Starom Meste. Podľa iniciatívy po 15 rokoch boja za záchranu parku dosiahli rozhodnutie, v ktorom sa potvrdilo, že aj argumenty občanov môžu mať právny základ pri rozhodovaní štátnych a samosprávnych orgánov.

“Súd nám dal za pravdu, že bez riadneho právoplatného rozhodnutia orgánu ochrany prírody o povolení výrubu stromov a drevín nemožno vydať územné rozhodnutie,” uviedlo v stanovisku občianske združenie. Podľa jeho zástupcov je paradoxom, že Najvyšší súd zrušil územné rozhodnutie, “ktoré investor ako jediné z celej Bratislavy účelovo pretlačil do územného plánu hlavného mesta, pri jeho schvaľovaní”. To vraj potom podľa združenia umožnilo vyrúbať väčšiu časť stromov v parku aj bez právoplatného stavebného povolenia na stavbu Apartmán parku.

Občianska iniciatíva pripomína, že po výrube stromov na jeseň roka 2008 a na jar minulého roku ostalo v parku rúbanisko. Investor mal povolenie na výrub 53 stromov a šesť skupín kríkov. V parku by vraj malo, po výrube povolených drevín, zostať 62 stromov a jedenásť skupín kríkov. Skutočný stav je však podľa iniciatívy taký, že zo 120 stromov ostalo v parku vyše 30 a o kríkoch sa údajne nedá ani hovoriť.

Mesto pozemky na Belopotockého nikdy nevlastnilo, v minulosti ich mal Slovenský rozhlas, neskôr ministerstvo obrany. Po niekoľkých zmenách majiteľa získala pozemky firma Strabag-Zipp, ktorá tu plánuje postaviť osempodlažný polyfunkčný objekt Apartmán Park.

(rob)

Páčil sa vám článok?