Daň za psa treba zaplatiť do konca januára

4.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Daň za psa treba v bratislavskom Starom Meste zaplatiť do konca januára. Staromestský miestny úrad eviduje už niekoľko rokov okolo 2 000 psov, vlani ich bolo zapísaných 1972 - vrátane tých, ktorých majitelia sú oslobodení od miestnej dane. Informácie zverejnila mestská časť na svojej oficiálnej internetovej stránke www.staremesto.sk.

V evidencii psov musí byť zapísaný každý pes, ktorý je nepretržite viac ako 90 dní na území SR. Chovateľ je povinný prihlásiť psa tam, kde sa v danom roku zdržiava najdlhšie. "Prax zaužívaná v niektorých bratislavských mestských častiach - že je pes prihlásený tam, kde má "jeho pán" víkendovú chalupu, pretože tam platí nižšiu daň - je nesprávna. Aj to je dôvod, prečo sa po Bratislave prechádza podstatne viac psov, než ich evidujú úrady 17 mestských častí," uvádza sa na portáli. Podmienky držania psov na území Starého Mesta upravuje všeobecne záväzné nariadenie.

Výbehy pre psy sú na Záhrebskej ulici, Chorvátskej - Justičnej, hornej časti Námestia slobody, v priestore medzi Mýtnou a Šancovou a na Medenej ulici. Všetky sú označené tabuľou Voľný pohyb psov povolený, nechýbajú na nich koše s vrecúškami na psie exkrementy. Povinnosťou osoby, ktorá psa sprevádza, je upratať po psíkovi. Pokiaľ sa pes vyšpiní na inom verejnom priestranstve, povinnosťou jeho držiteľa či sprievodcu je mať pri sebe vhodnú pomôcku (papierové či mikroténové vrecko, servítku, noviny, lopatku...) a takisto výkaly odpratať. Môže ho hodiť do nádoby na komunálny odpad, odpadkového koša na ulici, prípadne špeciálneho koša na psie exkrementy.

(sita)

Páčil sa vám článok?