Prerobili fasádu domu, o povolenie nežiadali

17.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Priamo v historickej zóne Bratislavy, na Dunajskej ulici, došlo nedávno k zásadnému prerobeniu fasády jedného z tamojších domov. Z krajského pamiatkového úradu nás však informovali, že majitelia ich o to vôbec nežiadali.

Na zmenu fasády nás upozornil čitateľ Radim Cmar. Podľa neho došlo k úplnému potlačeniu historického výrazu budovy. Rekonštrukcia mala dodať budove nový šat - no naopak, došlo skôr k jej prekrytiu „o dve triedy horšou architektúrou bez akejkoľvek umeleckej hodnoty“, napísal. Ako konštatoval Radim Cmar, ide o dom pravdepodobne z roku 1915. „Je neuveriteľné, čo všetko dokážeme v našom malom historickom centre zničiť. Odstránenie historickej fasády, zateplenie a nasadenie zjednodušenej repliky - toto je, páni, dnešná realita,“ napísal rozhorčený čitateľ. V závere listu sa pýta, či sa dá vôbec niečo urobiť, aby sa také rekonštrukcie už nerobili. „Alebo sme, my Slováci už navždy odsúdení byť štatistami drzosti, nekultúrnosti a hlúposti jednotlivcov a mestských inštitúcií“?

Z krajského pamiatkového úradu nás informovali, že majitelia budovy na Dunajskej ulici 40 úrad o prerobenie fasády nežiadali. Podľa úradu je to pritom povinnosťou vlastníka, pretože dom sa nachádza v pamiatkovej zóne. Úrad ďalej informoval, že úprava nehnuteľností v pamiatkovej zóne podlieha stanovisku krajského pamiatkového úradu. Úprava znamená vymaľovanie, opravu omietky i fasády. Napriek tomu, že táto úprava nepodlieha povoleniu stavebného úradu, zo zákona musí byť schválená pamiatkarmi, čo sa však v tomto prípade nestalo. Vlastníkov bude preto pamiatkový úrad sankcionovať.

Staromestský stavebný úrad uviedol, že Družstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov z Dunajskej 40 ohlásilo vlani zámer urobiť na fasáde domu smerom do dvora úpravy a udržiavacie práce vrátane zateplenia. V tomto roku informovalo o pokračovaní prác, a to smerom do ulice. „Vzhľadom na to, že objekt nie je kultúrnou pamiatkou, nebol dôvod na spochybnenie zámeru,“ uviedol úrad.

Robert Lattacher
FOTO - archív, Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?