V roku 2010 chcú dokončiť viaceré veľké projekty

16.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka by mala v roku 2010 dokončiť viacero väčších investičných projektov. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol petržalský starosta Milan Ftáčnik. Pokračovať by sa malo napríklad vo výmene okien a oprave striech na materských a základných školách, ktoré má mestská časť v správe.

Na tento projekt si tento rok aj napriek finančnej kríze zobrala úver päť miliónov eur. Čerpať ho bude dva roky, splatnosť je 15 rokov. "Splácať ho budeme z toho, čo ušetríme. Je to úspešný projekt," povedal Ftáčnik. Dodávateľov prác vybrala samospráva vo verejnom obstarávaní pre 15 budov, pre zvyšných 15 budov predškolských a školských zariadení je obnova naplánovaná na budúci rok. Podľa Ftáčnika sa však projekt netýka zatepľovania fasád budov. "Tu by boli náklady vysoké a úspora malá, okolo desať percent," doplnil.

Pokračovať by sa malo tiež v revitalizácii verejných detských ihrísk. Samospráve sa tento rok podarilo obnoviť 18 ihrísk, celkovo už 33 detských ihrísk. Na tento projekt zo 150 ihrísk vybrali okolo 50 ihrísk, zvyšné po verejnej diskusii s občanmi mestská časť pre ich nevyužívanie zrušila. Dokončiť by sa mali tiež štyri športoviská, tzv. teenplace pre športovanie nielen mládeže, ale aj seniorov. Revitalizácia je naplánovaná aj na Vlasteneckom námestí, peniaze by chcela mestská časť získať aj z eurofondov. Podobne zmýšľa samospráva aj v prípade parku v Ovsišti. Plocha je už dlhšie zaujímavá pre developerov, poslanci sa však rozhodli, že tu bude zeleň. Samospráva predpokladá, že sa budúci rok podarí spracovať a podať projekt na ďalšiu etapu revitalizácie Sadu Janka Kráľa.

Petržalská samospráva kladie pre budúci rok dôraz aj na opravy súčasných a budovanie nových parkovacích miest, čistotu komunikácií, opravy a údržby komunikácií a terás. Na opravu terás, kde sú doriešené majetkové vzťahy, dala tento rok mestská časť podľa starostu okolo 133-tisíc eur. Podporu má aj verejné obstarávanie a elektronické aukcie. Poslanci nedávno schválili pri nich kombináciu interného a externého postupu. Náročnejšie a unikátnejšie obstarávania by sa mali podľa starostu riešiť externou formou, jednoduchšie internou. Taktiež schválili centrálne verejné obstarávanie, teda pre všetky organizácie mestskej časti ako školy, kultúrne zariadenia či knižnica.

(sita)

Páčil sa vám článok?