Daň za vyhradené parkovanie sa <s>nezvýši</s> nezníži

15.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Miestna daň za vyhradené parkovanie v bratislavskej Petržalke sa na budúci rok <s>zvyšovať</s> znižovať nebude. Znamená to, že majiteľ auta bude aj naďalej platiť ročnú daň 625 eur. Rozhodli o tom dnes poslanci.

Na prijatie zmeny všeobecne záväzného nariadenia bol totiž potrebný súhlas troch pätín prítomných poslancov, návrh však nenašiel dostatočnú podporu.

Pôvodne sa mal poplatok znížiť na 430 eur, teda o takmer tretinu. Cieľom bolo zvýšiť záujem verejnosti o tento projekt. Mestskej časti sa totiž podarilo za 18 mesiacov prenajať takto "len" okolo 290 parkovacích miest. Samospráva naň pritom vyčlenila 1 600 z 18-tisíc miest na parkovanie.

Pôvodný návrh na zníženie dane mal podľa niektorých poslancov prilákať viac občanov, čím by sa mohol zároveň zvýšiť aj príjem mestskej časti. Peniaze takto získané investuje mestská časť výlučne na riešenie parkovacej politiky, napríklad budovaním nových miest na parkovanie. Niektorí poslanci označili pôvodný návrh za pozitívnu zmenu. Prednosta miestneho úradu Marián Miškanin však vyjadril pochybnosti o jeho ekonomickom prínose. Podľa neho by sa určite nenaplnili plány prenajať po zmenách ďalších 500 miest.

Nebol teda presvedčený, že ľudia by začali húfne žiadať o vyhradené parkovacie miesto. Argumentoval aj tým, že v niektorých lokalitách nemajú občania vôbec záujem o takúto možnosť. Na druhej strane sú zasa lokality, kde je záujem veľký, ale kde sa už dosiahlo schválené kvórum 10 % miest, ktoré boli v každej lokalite na tento účel vyčlenené.

Zástupkyňa starostu Viera Kimerlingová sa k možnému zvýšeniu kvóra vyjadrila nesúhlasne. "Je zúfalo málo parkovacích miest," povedala Kimerlingová. Rovnako negatívne sa postavila aj k návrhu zníženia dane. Poslanec Michal Belohorec poznamenal, že úrad by mal v tejto veci zlepšiť propagáciu, lebo údajne mnoho ľudí o tom stále nevie.

Povolenie na vyhradené parkovanie platí dva roky, ročný poplatok je splatný v štyroch splátkach. Od poplatku je oslobodený držiteľ preukazu ZŤP, teda osoba s ťažkým zdravotným postihnutím. Na vyznačenom mieste nie je možné osadiť zábranu. Ak na mieste parkuje cudzie auto, mestská polícia ho môže odtiahnuť. Miestny úrad dočasne pozastavil vydávanie rozhodnutí o vyhradení parkovacieho miesta, pretože pre poveternostné podmienky nie je možné do konca marca robiť vodorovné dopravné značenie. Samospráva bude v nadchádzajúcich týždňoch sumarizovať doručené žiadosti a posudzovať žiadateľov, nové rozhodnutia bude vydávať v roku 2010.

(sita)

Páčil sa vám článok?