Petržalka bude hospodáriť s rozpočtom 26,267 mil. €

15.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalka bude v roku 2010 hospodáriť s rozpočtom okolo 26 267 000 eur. Rozhodli o tom dnes jednomyseľne poslanci po niekoľkohodinovej rozprave a porade poslaneckých klubov. Mestská časť tak nebude po prvýkrát za štyri roky začínať nový rok rozpočtovým provizóriom.

"Je to dobrá správa pre rok 2010, ktorý sa všeobecne označuje v samospráve ako kritický. Výrazne klesnú príjmy, najmä príjmy z dane fyzických osôb. Rozpočty samospráv to poznačí takým spôsobom, že by sme neboli schopní plniť všetky funkcie a už vôbec nie uvažovať o nejakom rozvoji," povedal pre médiá petržalský starosta Milan Ftáčnik. Mestskej časti síce pomohli rozhodnutia vlády o dofinancovaní rozpočtov, Petržalka však aj napriek tomu musela v niektorých položkách "výrazne" škrtať. "Sporíme v prvom rade na sebe. Musí sa to najprv dotknúť nás, potom ľudí," uviedol Ftáčnik.

Výdavky sa škrtali najmä na chode miestneho úradu a na samospráve. Pri personálnom zabezpečení, úrade a mzdách sa krátilo o 274-tisíc eur. Ďalších 60-tisíc by sa malo ušetriť na odmenách starostu, oboch jeho zástupcov ako aj všetkých poslancov. "Aj doteraz sme škrtili odmeny, ale boli to opatrenia v menšom, teraz škrtáme vo väčšom. Položky poslancov a starostu sú zachované na úrovni rozpočtu tohto roka. Žiadne navýšenia, žiadne odmeny. Ideme v krízovom režime," konštatoval starosta.

Na strane druhej sa zvýšili výdavky na mnohé investičné projekty mestskej časti. Podľa starostu ide najmä o projekty, ktoré sa "ťahajú" už niekoľko rokov a budú mať "miesto" aj v rozpočte na budúci rok. "Chceme zabezpečiť aj rozvoj," doplnil Ftáčnik. Týka sa to najmä čistoty komunikácií, opravy a údržby komunikácií a pochôdznych terás, opravy súčasných a budovaní nových parkovacích miest, revitalizácie detských ihrísk či výmeny okien a opráv striech materských a základných škôl, ktoré má mestská časť v zriaďovateľskej pôsobnosti.

Poslanci tiež vyčlenili 10-tisíc eur na investičný zámer Macharova. Nesúhlasia totiž s vybudovaním dočasného parkovania pre odtiahnuté autá z Petržalky a Starého Mesta, s ktorým prišiel súčasný nájomník pozemku. Ftáčnik zároveň pozitívne zhodnotil skutočnosť, že rezervný fond necháva dobrú východiskovú pozíciu aj pre ďalšie obdobie. V ňom by malo byť okolo 700-tisíc eur, z čoho asi 200-tisíc eur presunuli poslanci úpravami v rozpočte.

(sita)

Páčil sa vám článok?