V Ružinove budú hovoriť o Retre a jeho navyšovaní

2.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavského Ružinova sa môžu dozvedieť viac o polyfunkčnom objekte Retro a jeho navýšení zo sedemnásť na dvadsaťpäť poschodí. Verejné zhromaždenie sa uskutoční vo štvrtok o 10:00 vo veľkej zasadačke na prízemí ružinovského miestneho úradu na Mierovej ulici.

Budova má vyrásť na mieste bývalého nákupného strediska Jadran na Nevädzovej ulici. Navýšenie povolil starosta Ružinova Slavomír Drozd i napriek tomu, že približne pred rokom s tým nesúhlasil.

Proti navýšeniu Retra sa už dávnejšie vyslovili občania, nesúhlasilo ani hlavné mesto. Magistrát argumentoval, že sa malo začať nové územné konanie s novým záväzným stanoviskom mesta ako pre nový projekt. Podľa mestskej časti však ide o zmenu stavby pred dokončením.

Hovorca mestskej časti Maroš Smolec argumentoval, že pokiaľ sa nemení pôdorys a umiestnenie stavby, nemusí ísť o nové územné konanie. Magistrát sa voči rozhodnutiu ružinovského stavebného úradu o navýšení Retra odvolal na Krajský stavebný úrad, žiada zrušiť toto rozhodnutie.

"Začiatkom novembra sme odoslali celý spis na Krajský stavebný úrad, stále je to tam, zatiaľ sa nevyjadrili. Akceptovali sme dokonca aj oneskorené pripomienky účastníkov konania," povedal Smolec.

Riaditeľ investorskej spoločnosti Michal Lukačovič tvrdí, že k žiadosti o zmenu stavby pred dokončením získal všetky potrebné povolenia, a preto bolo rozhodnutie v kompetencii stavebného úradu mestskej časti. Investor – spoločnosť Centaurea, ktorá je členom skupiny Weon group, má podľa Smolca voči mestskej časti vynútené investície. Musí napríklad vybudovať park na Rumančekovej za 700-tisíc eur, pribudnú tu lavičky, ihriská či bežecká dráha. Tiež sa dohodli na prepojení Ďatelinovej s Gagarinovou ulicou, rozšíria sa chodníky pre peších a vybuduje sa viac parkovacích miest ako ukladá norma. Výstavba Retra v súčasnosti pokračuje, stavba by mala byť ukončená do konca roku 2010.

O komplexe Retro diskutovali minulý rok občania s investorom, vyslovili sa proti jeho zvýšeniu. Obávali sa zhoršenia životného prostredia, hluku, upchatých križovatiek či problémov s parkovaním. Investor argumentoval už v súčasnosti nevyhovujúcim dopravným napojením a jeho záväzkom vybudovať prepojenie na Gagarinovu ulicu, ktoré je v zmysle územného plánu, ako aj tým, že budúci objekt má prinavrátiť miestu funkciu centra časti Trávniky s obchodmi, službami, revitalizovaným parkom pre všetkých obyvateľov lokality.

Proti zvýšeniu Retra sa spisovala aj petícia, pod ktorú sa podpísalo viac ako 400 občanov. V polyfunkčnom komplexe Retro by mali byť okrem bytov a kancelárií aj obchody, pošta, bankové expozitúry, gastronomické zariadenie, súkromné lekárske ambulancie. Mali by tu byť vytvorené aj priestory na šport, napríklad tenisová hala, fitnes, relax s doplnkovými službami, kozmetika, manikúra, masáž, pedikúra či kaderníctvo.

(sita)

Páčil sa vám článok?