Neodsúhlasili revitalizáciu škôl a škôlok v Ružinove

25.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Návrh časového harmonogramu a rozpisu prác rekonštrukcie základných a materských škôl v bratislavskom Ružinove nezískal dostatočnú podporu. Ružinovskí poslanci na utorňajšom rokovaní miestneho zastupiteľstva tento návrh nepodporili.

Podľa materiálu mala mestská časť na siedmich základných školách a siedmich materských školách so 14 elokovanými triedami vymeniť do augusta budúceho roka okná, dvere, tiež by sa upravila ich fasáda a budovy by sa zateplili, čím by sa následne ušetrilo na vykurovaní. Predbežné náklady sa odhadujú na viac ako 6,5 milióna €, mestská časť si pritom chcela vziať aj úver šesť miliónov € od Dexia banky.

Podmienkou podpísania zmluvy s bankou však je, aby bol odsúhlasený harmonogram a rozpis prác miestnym zastupiteľstvom. Dodávateľ prác by sa mal vybrať na základe elektronickej aukcie. Ružinovskí poslanci však tento návrh nepodporili. Podľa niektorých sa to nedá za ten čas stihnúť, iným sa nezdalo reálne vymieňať okná počas vykurovacej sezóny.

Investície do zatepľovania pritom reprezentujú potenciál úspor vo výške 30 až 40 percent. Podľa doterajších prepočtov by takto mohlo ísť o ročnú úsporu na nákladoch za teplo vo výške viac ako 120-tisíc €. Pôvodný materiál bol podľa poslanca Dušana Pekára „nič nehovoriaci". Navrhol preto, aby už v uznesení boli konkrétne sumy a termíny. Zároveň si myslí, že s rekonštrukciou škôl a škôlok by sa malo začať čo najskôr. Poukázal tiež na to, že v pôvodnom materiáli boli zarátané náklady za už uskutočnené opravy, napríklad za výmenu okien na základnej škole na Nevädzovej ako aj na materskej škole na Piesočnej. Namiesto pôvodných približne 7,5 milióna € sa znížila táto suma aj v uznesení o vyše 800-tisíc €. Poslanec Martin Barkol (SDKÚ-DS) vyčítal návrhu navýšenie financií v porovnaní s úverom šesť miliónov €. Nerentabilná sa mu videla aj miera úspor investovaných nákladov. Zároveň však doplnil, že myšlienka sa mu páči.

Miestni poslanci ešte v júni schválili návrh na čerpanie úveru šesť miliónov € od Dexia banky. Podľa starostu Slavomíra Drozda je rekonštrukcia už potrebná, pretože niektoré budovy sú staré 50 až 60 rokov a ich technický stav si to vyžaduje. Zmluva o poskytnutí úveru však bude uzatvorená až na základe konkrétneho rozpisu prác a časového harmonogramu schváleného miestnym zastupiteľstvom. Ružinov bude môcť čerpať úver dva až tri roky, splatnosť je 15 rokov.

(sita)

Páčil sa vám článok?