Petržalka dá peniaze na miesta pre kontajnery

24.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka bude aj v budúcom roku motivovať občanov pri udržiavaní poriadku okolo kontajnerových stojísk. Rozhodli o tom dnes poslanci. Tí schválili vyčlenenie 100-tisíc eur z miestneho rozpočtu na budovanie, rozširovanie, uzamykanie a zastrešovanie týchto miest.

Záujemcovia tak môžu aj naďalej žiadať samosprávu o účelovú dotáciu. Pri budovaní nových alebo rozširovaní existujúcich stojísk môže byť odsúhlasená dotácia do 60 % z vynaložených nákladov, maximálne však 2 656 €. V prípade uzamykania a zastrešovania môže dotácia dosiahnuť 50 % z týchto nákladov, maximálne však 830 €. Miestnym organizáciám, ktoré zriaďuje mestská časť, môže samospráva poskytnúť dotáciu vo výške 100 % vynaložených nákladov. Náklady však nemôžu prekročiť 3 300 eur.

Podľa hovorcu mestskej časti Ľubomíra Andrassyho pritom miestna samospráva očakáva, že žiadateľov bude v budúcom roku viac ako v roku 2009. Pred časom sa totiž podarilo vyriešiť jednu z problematických podmienok žiadostí, teda mať vzťah k pozemku. Hlavné mesto vyhovelo približne 60 petržalským záujemcom a pozemok by im na tento účel malo prenajať.

Miestne zastupiteľstvo zároveň žiada mestské zastupiteľstvo, aby do nájomných zmlúv zapracovalo dve podmienky. Tou prvou je, že nájomca pozemku zodpovedá výlučne za čistotu a poriadok na prenajatom pozemku, teda nie aj v jeho okolí, ako to navrhuje mesto.

"Lebo táto podmienka by bola v rozpore s nálezom Ústavného súdu SR i všeobecne záväzným nariadením mesta," povedal Andrassy. Podľa druhej musí nájomca za nerešpektovanie pravidiel a neplnenie si povinností zaplatiť zmluvnú pokutu.

Mestskej časti ako dôsledok značnej výstavby na jej území chýba okolo 95 kontajnerových stojísk.

(sita)

Páčil sa vám článok?