Starostovia navrhujú novelu zákona o Bratislave

21.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Zákon o hlavnom meste SR Bratislavy potrebuje po roku údajne ďalšiu novelu. Starostovia bratislavských mestských častí tvrdia, že by to mala byť "aspoň" malá novela a týkať by sa mala najmä prevodu majetku mesta do vlastníctva mestských častí.

Agentúru SITA o rozhodnutí Regionálneho združenia mestských častí hl. mesta SR Bratislavy informovala jeho hovorkyňa Alžbeta Klesnilová. Podstatou novely by malo byť doplnenie o bezodplatnom prevode majetku. Týkať sa to má majetku, ktorý mestské časti "nevyhnutne" potrebujú na výkon svojich funkcií, teda napríklad budovy škôl či kultúrnych a iných zariadení.

Mestské časti by takýto majetok chceli mať vlastniť, argumentujú jeho finančne náročnými opravami. Investovať pritom môžu podľa zákona len do vlastného majetku. Predseda regionálneho združenia a novomestský starosta Richard Frimmel požiadal o stanovisko aj Ministerstvo financií SR, odpoveď zatiaľ údajne nedostal. Združenie zároveň poverilo starostu Rače a poslanca Národnej rady SR Jána Zvonára, aby na parlamentnej pôde konzultoval možnosti prijatia takejto novely ešte v tomto volebnom období.

Problém s prevodom mala pritom skomplikovať novela zákona o majetku obcí, známa ako Žitňanskej novela. Tá totiž podľa združenia neberie do úvahy špecifiká hlavného mesta, kde sú dve úrovne miestnej samosprávy. Majetok pritom pri prevode z jednej úrovne na druhú zostáva vždy majetkom obce.

Starostovia sa taktiež zaoberali dodatkom k štatútu mesta, o ktorom rokovalo mestské zastupiteľstvo vo štvrtok 19. novembra. Podľa Klesnilovej pritom kriticky poukázali na to, že niektoré ich požiadavky mestskí poslanci napriek prísľubom neakceptovali. Kvitovali však, že sa napríklad pri delení príjmov na rok 2010 podarilo presadiť princíp solidarity štyroch veľkých mestských častí voči siedmim malým mestským častiam. Ten je vyjadrený percentuálne, nie konkrétnymi sumami. Jeho podstatou je, že veľké časti prispejú sumou nie menšou ako tri percentá z finančného balíka, ktorý by mali dostať po prerozdelení peňazí medzi mesto a mestské časti.

Starostovia zároveň súhlasia so zavedením webového systému, ktorý občanom ponúka priestor na nahlásenie problémov ako ja na diskusiu o ich riešení. Podmienkou však je, že bude prepojený aj s bratislavským magistrátom. Starostovia to podľa Klesnilovej odôvodňujú tým, že občania často nerozlišujú, "za čo je zodpovedná mestská časť a za čo mesto."

Páčil sa vám článok?