Mesto nezverí Ružinovu pozemky pod parkom

19.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava nezverí mestskej časti Ružinov pozemky pod parkom Andreja Hlinku na Ružinovskej ulici. Rozhodli o tom dnes mestskí poslanci. O zverenie pozemkov požiadala opätovne ružinovská samospráva, pretože plánuje tento park revitalizovať. "Chceme navrátiť parku život," povedal starosta Ružinova Slavomír Drozd (Smer-SD).

Poslanec Valentín Mikuš (OK) zdôraznil, že mestská časť môže park revitalizovať aj bez toho, aby tieto pozemky spravovala. Zverenie pozemkov by bolo nevyhnutné v tom prípade, keby chcela mestská časť požiadať o peniaze na revitalizáciu aj z eurofondov. Na zverenie pozemkov do správy mestskej časti mal však ružinovský starosta iný názor. Podľa neho by bolo výhodnejšie, keby pozemky mestská časť spravovala, keďže do revitalizácie chce investovať aj vlastné peniaze. Do budúcnosti pritom nevylúčil ani podanie žiadosti o eurofondy. Ak by sa objavila výzva, samospráva bude podľa neho na ňu reagovať.

Samospráva plánuje podľa hovorcu mestskej časti Maroša Smolca začať park revitalizovať na budúci rok. Náklady na jeho obnovu odhadol na jeden až jeden a pol milióna eur. "Investícia sa rozdelí aj na základe finančných možností na tri etapy," povedal pred časom pre agentúru SITA Smolec. V rámci rekonštrukcie by sa mali opraviť zničené chodníky a nahradiť veľkoplošnou dlažbou, ktorá odoláva počasiu. Lavičky by sa vymenili v celom parku. Rekonštrukciou by prešli aj všetky betónové steny, fasády, obrubníky ako aj osvetlenie. Kompletne by sa revitalizovala zeleň - orezali stromy a zrevitalizovali trávniky. V okolí parku by sa mohla vybudovať korčuliarska dráha pre inline korčule, vo vnútri parku čajovňa, kaviareň alebo čitáreň. Drozd zároveň zdôraznil, že čitáreň by sa nebudovala v

Mesto nevlastní celý pozemok pod parkom Andreja Hlinku. Zhruba jedna tretina je vo vlastníctve Ministerstva hospodárstva SR, s ktorým vedie hlavné mesto rokovania o možnej zámene pozemkov.

(sita)

Páčil sa vám článok?