Historický dom na Rudnayovom námestí mesto chce opraviť ešte v tomto roku

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia historického domu na Rudnayovom námestí číslo 4 vedľa Dómu svätého Martina, ktorú mesto začalo vlani v novembri, by sa mala skončiť ešte v tomto roku.

Obnove tohto vzácneho objektu v historickom centre mesta, ktorý púta pozornosť okoloidúcich chodcov štylizovanými maľbami v oknách, dlhé roky bránili nevyjasnené majetkovoprávne vzťahy. Na sklonku minulého roka sa tento problém podarilo vyriešiť a vzápätí sa začali rekonštrukčné práce. Keďže dom bol v zlom technickom stave, najprv prišli na rad základné práce na statickom zabezpečení a oprave strechy.

Celková rekonštrukcia budovy, ktorú mesto realizuje prostredníctvom svojej organizácie Paming, zahŕňa obnovu elektrických sietí, vzduchotechniky, fasády, okenných a dverových výplní, zábradlí a iných prvkov. Do decembra by mali ešte vymeniť rozvody elektriny a vody, kompletne opraviť exteriér aj interiér domu a dokončiť opravu strechy.

Ako sme už informovali, je predpoklad, že časť objektu bude využívať bratislavská samospráva ako administratívne priestory. Na prízemí a prvom poschodí by po rekonštrukcii mali byť výstavnícke, resp. galerijné priestory s doplnkovou funkciou možnosti občerstvenia. Konkrétnejšie informácie o využití objektu budú známe až po vykonaní základných rekonštrukčných prác.

Obnova tohto objektu je súčasťou programu priorít rozvoja mesta Bratislava v rokoch 2004 - 2006, patrí teda medzi úlohy, na splnenie ktorých kladie bratislavská samospráva zvýšený dôraz. Rekonštrukciu zaplatí mesto zo svojho rozpočtu, pričom na obnovu vynaloží viac ako 12 miliónov korún.

Vedenie mesta pôvodne chcelo, aby sa dom na Rudnayovom námestí rekonštruoval v súčinnosti s obnovou vedľajšieho objektu, ktorý patrí katolickej cirkvi, nepodarilo sa však skoordinovať spoločný postup pri ich obnove. „Mesto Bratislava podporuje vznik sakrálneho múzea vo vedľajšom objekte, keďže sa nachádza v bezprostrednej blízkosti konkatedrály - Dómu svätého Martina, a je prístupné aj myšlienke spoločného využívania oboch objektov, o ktorom sa uvažovalo už od 90. rokov,“ povedal ešte vlani v decembri pre Bratislavské noviny vrchný radca primátora Bratislavy Dionýz Hutár.

Páčil sa vám článok?