Neschválili pravidlá na hlučnosť počas výstavby

4.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Jednou z mestských častí, v ktorej sa najviac stavia, je Nové Mesto. Miestni poslanci tu pritom nedávno neodsúhlasili nariadenie, ktoré by stanovovalo pravidlá pri stavebných prácach.

Podľa informácie novomestského poslanca Rudolfa Kusého (nezávislý), občania sa za posledné dva roky stále častejšie obracajú na miestnych poslancov so sťažnosťami na stavebníkov. Týkajú sa najmä nerešpektovania nočného pokoja, či prác počas víkendu.

„Ak sa poslanec o podobné prípady zaujíma, na stavebnom úrade mu vysvetlia, že stavebné konanie je nezávislé od samosprávy, a hoci na čele stavebného úradu je starosta, ide o prenesený výkon štátnej správy, do ktorého poslanci nemajú kompetenciu nijako zasahovať,“ konštatuje Rudolf Kusý. Podľa neho reakcie občanov sú na podobné vysvetlenia negatívne. Považujú ich za hrubý alibizmus.

Miestny poslanec preto pripravil návrh nariadenia, ktorý by obmedzoval hlučnosť. „Objektívne musím uznať, že prednosta vyvinul snahu o úpravy návrhu nariadenia do takej podoby, aby bol bez problémov vykonateľný,“ uviedol. Podľa neho v návrhu boli ustanovenia, ktoré obmedzovali práce a riešili hluk, vibrácie či prašnosť bez toho, aby bolo stavebníkovi potrebné dokazovať, že prekročil limity.

Vzhľadom na to, že pôvodný návrh, aby výstavba v mestskej časti bola možná v pondelok až piatok od 7.00 do 19.00 h a v sobotu od 8.00 do 14.00 h nebol akceptovateľný, navrhli zmenu. V sobotu bola povolená výstavba v čase od 8.00 do 17.00 h. Zmenu miestni poslanci síce schválili, no celé záväzné nariadenie nakoniec odsúhlasené nebolo.

Časť novomestských poslancov je podľa Rudolfa Kusého preukázateľne prepojená na developerov pôsobiacich v Novom Meste, napríklad aj na firmu AVOCAT. Tá je podľa neho známa nielen zo štátnych tendrov, ale aj ako investor kontroverznej výstavby na mieste bývalých jaslí pri škôlke nachádzajúcej sa pri OD Slimák a z kúpy pozemku pred železničnou stanicou Nové Mesto kvôli vytvoreniu parku, ktorý bol po zmenách územného plánu prehodnotený na pozemok vhodný na výstavbu.

Rudolf Kusý prízvukoval, že niektorí poslanci, prípadne ich rodinní príslušníci, sami robia stavebnú, inžiniersku, alebo projektovú činnosť na stavbách a nadstavbách, ktoré sú niekedy problematické. Na záver dodal, že ani nové nariadenie by síce neodradilo niektorých investorov od toho, aby zmenili svoje správanie a niektorí by radšej zaplatili pokuty, „...ale bolo by krokom k vytváraniu jasných pravidiel hry, ktoré v samosprávach chýbajú,“ dodal R. Kusý.

Podľa vyjadrenia Miestneho úradu Nové Mesto aj vzhľadom na sťažnosti občanov na nadmerný hluk a stavebnú činnosť chce prednosta miestneho úradu pripraviť nový návrh nariadenia, ktoré sa týka regulácie výstavby v tejto mestskej časti.

Na problematiku absencie nariadenia o regulácii stavebnej činnosti reagoval vedúci oddelenia územného konania a stavebného plánu František Mészáros. Okrem iného uviedol, že „žiadny stavebný úrad na Slovensku nie je kompetentný riešiť a dokonca sankcionovať fyzické či právnické osoby, ktoré pre vykonávané stavebné práce nedodržiavajú príslušnú vyhlášku, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí, atď.“

Podľa neho je to v kompetencii príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Konštatoval ďalej, že jednotlivé sťažnosti obyvateľov na hluk v noci či počas dní pracovného pokoja pri výstavbe obytných objektov, riešil a sankcionoval príslušný hygienik ako jediný kompetentný orgán. Išlo napríklad o výstavbu komplexu Tri veže na Bajkalskej ulici, alebo o výstavbu polyfunkčného súboru Obydick na Račianskej ulici.

Príslušná vyhláška vraj rozlišuje pojmy deň, večer a noc, špeciálne sa zaoberá stavebnými prácami a z toho vyplývajúcimi hlukmi, vibráciami, atď., a určuje prípustné hodnoty hluku tzv. chránených objektov (školy, nemocnice, atď.) nielen na fasádach týchto objektov, ale v ich interiéroch.

(rob)

Páčil sa vám článok?