Tóthová prišla apelovať, aby sa riešili nájomníci

3.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Nájomníci reštituovaných bytov v bratislavskom Starom Meste opäť žiadali miestne zastupiteľstvo, aby riešilo ich problém. Podporiť ich v tom prišla aj poslankyňa Národnej rady SR Katarína Tóthová. Podľa nej by im v tomto probléme mala pomôcť miestna samospráva, napríklad aj formou dotácií z rozpočtu.

"Neuznávam argument, že to mal riešiť štát. Je to problém samospráv, lebo sa zaviazali, že z peňazí z predaných bytov sa budú riešiť sociálne prípady bývania tých, ktorí si nemôžu byt kúpiť alebo kde právny predpis nereguluje možnosť odkúpenia," povedala.

Vicestarosta mestskej časti Peter Tatár však poprel, že by sa samospráva zaviazala problém riešiť. Poslanec Martin Borguľa sa opäť pokúšal presadiť návrh na čiastočné riešenie, teda zmenu nebytových priestorov v Starom Meste na obytné a pasportizáciu priestorov, kde by mohli ľudia bývať. Poslanec Dušan Francu odmietal hovoriť o materiáli, ktorý ešte nebol v komisii, hoci ho podľa neho Borguľa prisľúbil už pred mesiacom.

Návrh odporučili do komisie aj Soňa Párnická a Radoslav Števčík. Borguľa doplnil, že návrh posunie predsedom poslaneckých komisií ešte dnes a bude ho predkladať dovtedy, kým sa neprijme nejaké riešenie. Návrhom by sa mali zaoberať miestni poslanci na najbližšom zasadaní zastupiteľstva.

Štátne byty prešli do vlastníctva obcí, myšlienkou pritom podľa Tóthovej bolo, že budú predané ľuďom. "Práve tí nájomníci, ktorí bývali a bývajú v reštituovaných domoch, túto výhodu nedostali," uviedla. Preto Tóthová apelovala na staromestských poslancov, aby to vyriešili, napríklad, aby voľné byty neplatiacich boli prideľované práve nájomcom reštituentských bytov.

Navrhla aj znovuzačlenenie vhodných nebytových priestorov do bytového fondu, stať by sa z nich pritom mohli byty pre sociálne slabších obyvateľov s regulovaným nájomným. Tóthová zároveň doplnila, že na doriešenie tejto otázky by mohol z miestneho rozpočtu byť špeciálny príspevok.

(sita)

Oprava:

"V správe uverejnenej dňa 3.11.2009 došlo k nepresnej citácii z vystúpenia poslankyne Kataríny Tóthovej na zasadnutí miestneho zastupiteľstva Bratislava - Staré Mesto. Namiesto výroku: Neuznávam argument, že to mal riešiť štát", malo byť správne uvedené: "Neuznávam argument, že to mal riešiť len štát".

Obdobne výrok uvedený v správe: "je to problém samospráv, lebo sa zaviazali, že z peňazí z predaných bytov sa budú riešiť sociálne prípady bývania tých, ktorí si nemôžu byt kúpiť alebo kde právny predpis nereguluje možnosť odkúpenia", v takej podobe vôbec neodznel. Výrok poslankyne Kataríny Tóthovej správne znel: ".. v Tatrách, kde sme rokovali za prítomnosti zástupcov ZMOS-u, bolo povedané, že z peňazí z predaných bytov sa budú riešiť sociálne prípady bývania tých, ktorí si nemôžu byt kúpiť alebo kde právny predpis nereguluje možnosť odkúpenia."

Páčil sa vám článok?