Ftáčnik chce budovať otvorenejšiu samosprávu

25.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Budovať otvorenejšiu samosprávu sa vypláca, tvrdí starosta bratislavskej Petržalky Milan Ftáčnik. Občania tak podľa neho často môžu zmeniť určité veci vtedy, keď sa to ešte dá.

"Občania môžu rozhodovať o veciach ešte predtým, ako je o nich rozhodnuté," povedal Ftáčnik. Mestská časť totiž napríklad na svojej internetovej stránke zverejňuje informácie o plánovanej výstavbe už od podania žiadosti investora. "Občania sa teraz konečne ozvali včas, keď to má ešte zmysel. Teda skôr, než bude územné rozhodovanie či stavebné konanie," konštatoval Ftáčnik.

Po spustení takejto služby pre občanov sa totiž stalo, že starosta nepodpísal stanovisko k predloženému zámeru. Ide o navrhované rozšírenie areálu City University na Panónskej ceste. Navrhovateľ by chcel nevyužívanú časť blízkej kotolne prerobiť a vybudovať tam iné priestory. Jeho plány by si však okrem iného vyžiadali aj zmenu územného plánu. Starosta sa návrhom na skultúrnenie prostredia a lepšie využitie nevyužitých priestorov nebráni, preto si chce vypočuť názor dotknutých obyvateľov.

Otvorenosť samosprávy podľa starostu podporuje aj zverejňovanie ďalších informácií na internetovej stránke mestskej časti. Občania tu môžu nájsť napríklad zoznam faktúr a zmlúv, ktoré uzatvoril miestny úrad od januára tohto roka. Úrad sa nebráni ani poslaneckým interpeláciám či zverejňovaniu výsledkov kontrol miestneho kontrolóra. Takýmito opatreniami by sa podľa prvého zástupcu starostu Juraja Kováča malo zabrániť aj korupcii. Samospráva pritom k otvorenosti nabáda aj samotných občanov, svojimi rozhodnutiami ovplyvňuje aj tretí sektor či niektorých investorov.

K ďalším krokom k otvorenosti samosprávy smerom k občanom patrí podľa starostu napríklad akcia Z očí do očí, keď sa predstavitelia samosprávy vyberú priamo za občanmi a diskutujú s nimi o problémoch danej lokality. Posledná takáto akcia sa konala na Vlasteneckom námestí, ktoré plánuje mestská časť revitalizovať. Občania však môžu prísť aj sami za predstaviteľmi samosprávy. Raz do mesiaca organizuje samospráva Deň otvorených dverí u starostu, obaja jeho zástupcovia doplnili, že ich dvere sú občanom otvorené stále.

(sita)

Páčil sa vám článok?