Fasádu budovy na Špitálskej ulici prekrýva reklama

21.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Celú novú fasádu domu číslo 27 na Špitálskej ulici nedávno prekryla veľkoplošná reklama. Na podobné nečestné praktiky už Bratislavské noviny upozornili v súvislosti s prekrytím tzv. Bellušových domov na Námestí SNP.

Časť fasády kultúrnej pamiatky vtedy bez povolenia prekryla jedna reklamná spoločnosť a k jej odstráneniu došlo až niekoľko týždňov po našom upozornení. Zo staromestského miestneho úradu informovali, že v prípade prekrytia fasády domu číslo 27 na Špitálskej ulici neevidujú žiadosť o vydanie povolenia na umiestnenie veľkoplošnej reklamy. Pracovníci stavebného úradu zistia, kto je vlastníkom budovy a stanovia termín štátneho stavebného dohľadu.

„Vlastníka vyzveme, aby v zmysle stavebného zákona stavbu - osadenie reklamy - legalizoval. To znamená, že buď vlastník alebo reklamná agentúra dodatočne požiada stavebný úrad o vydanie povolenia,“ uviedol miestny úrad. Žiadosť musí obsahovať súhlas vlastníka objektu s umiestnením reklamy, stanovisko pamiatkarov a z hľadiska dopravnej bezpečnosti musí situáciu posúdiť dopravný inšpektorát.

„Ak budú stanoviská pozitívne, v zmysle stavebného zákona musíme dodatočne legalizovať stavbu - umiestnenie reklamy. Ak sa niektorý z oslovených vyjadrí záporne, povolenie na legalizáciu stavebný úrad nevydá,“ uvádza v stanovisku staromestský miestny úrad. Podľa hlavného architekta mesta Štefana Šlachtu, pravidlá na schvaľovanie a umiestňovanie takýchto záležitostí neexistujú. Kompetencie sú podľa neho roztrúsené medzi pamiatkové úrady, stavebné úrady mestských častí atď. „V skutočnosti si každý robí čo chce. Je to však aj svedectvo kultúrnosti inštitúcie, ktorá sa tu prezentuje. Nielen firmy, ktorá takúto reklamu zabezpečuje, ale aj majiteľa budovy, ktorý si takto „privyrába,“ uviedol Š. Šlachta.

Z krajského pamiatkového úradu nás informovali, že povolenie na reklamu na fasáde domu bolo dané v čase rekonštrukcie budovy, no v súčasnosti už nie je aktuálne. Prekrytie budovy teda pamiatkový úrad nepovolil. Pamiatkari preto vyzvú na odstránenie reklamného pútača v spolupráci s príslušným stavebným úradom.

(rob)
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?