S premenovaním Nového mosta súhlasí 20 000 ľudí

16.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Premenovať bratislavský Nový most späť na Most Slovenského národného povstania (Most SNP) chce viac ako 20 000 obyvateľov. Tí svoj názor vyjadrili podpisom v rámci petičnej akcie, ktorú iniciovali staromestskí poslanci z klubu Smer-SD.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Martina Borguľu je Slovenské národné povstanie jedna z najvýznamnejších udalostí novodobých slovenských dejín, na ktorú by sa nemalo zabúdať, "nemala by zapadať prachom", ale občania by si ju mali stále pripomínať. "Zbieranie podpisov bude pokračovať do 15. septembra 2009, a možno termín ešte o niečo posunieme," povedal Borguľa.

Borguľa zároveň priznal, že im "veľmi vhod" prišli podobné podnety od členov Zväzu protifašistických bojovníkov. Mesto ich poslalo "dotknutým" mestským častiam, teda Petržalke a Starému Mestu. Pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa bratislavského primátora Beatrice Szabóová. Návrhmi by sa mali zaoberať poslanci oboch mestských častí na niektorom z najbližších zastupiteľstiev. Ak ich stanoviská budú kladné, prerokuje ich aj mestské zastupiteľstvo.

Nový most (pôvodne Most SNP) postavili podľa Wikipedie v rokoch 1967 - 1972 spoločnosti Doprastav Bratislava a Hutné montáže Ostrava. Pre jeho výstavbu bola zničená značná časť historického Podhradia, za obeť padla aj známa židovská synagóga na Rybnom námestí. Do používania bol most daný 26. augusta 1972. Ide o jednopylónový, oceľový, cestný, zavesený most vejárového dizajnu cez Dunaj v Bratislave. Je to jediný most v hlavnom meste, ktorý nemá žiadny pilier v rieke. V roku 2001 bol vyhlásený za stavbu storočia na Slovensku v kategórii mostné stavby. Most patrí do asociácie World Federation of Great Towers.

(sita)

Páčil sa vám článok?