Okolo radnice v Prievoze je čudné ticho

9.9.2009
0
Páčil sa vám článok?

Ako rodená Bratislavčanka bývajúca v Prievoze už dlhší čas pozorne sledujem situáciu okolo budovy historickej radnice v Prievoze.

Vidím ako budova bez reálneho využitia pustne a stáva sa objektom záujmu bezdomovcov okupujúcich priľahlý parčík. Po niekoľkých článkoch o zámere pamiatkarov vyhlásiť radnicu za národnú kultúrnu pamiatku som očakávala, že prinavrátením radnice jej pôvodnému účelu sa skončí obdobie totality, ktorá z kultúrnych stánkov robila maštale a sklady, v danom prípade z radnice zdravotné stredisko.

Obec aj občania majú právo, aby sa pôvodná radnica tvoriaca súčasť ich historickej identity vrátila obci a bola upravená tak, aby spolu s parčíkom vytvorila reprezentačné priestory obce a starostu. Na tento účel treba zachovať aj susedné historické objekty hasičov.

S obavami však sledujem, že zámer pamiatkarov sa nevydaril a kultúrnou pamiatkou majú byť iba sochárske reliéfy okolo okien budovy. Takýto záver je ťažké pochopiť. Načo vlastne všetci pasívne čakáme? Kým v dôsledku amaterizmu úradníkov platených z našich daní dôjde k úplnej devastácii objektu a kým sa nestane len brlohom živlov a bezdomovcov?

Nikto zo zodpovedných osôb na radnici mesta obce Ružinov doteraz nevysvetlil, prečo si mesto nenárokovalo vrátenie historickej radnice do svojho majetku. Takúto ľahostajnosť radných považujem za trestuhodnú. Načo bola potrebná privatizácia budovy, keď je už dlhodobo ponechaná osudu? Kde sú kompetentní, ktorí majú dohliadať na naplnenie účelu privatizácie? Asi majú hlavy v piesku...

Otvorene sa pýtam, čo zostalo zachované z histórie nášho Prievozu, čo odkážeme našim vnukom? Nech hľadám akokoľvek usilovne, nenachádzam nič iné, iba tú úbohú, všetkými zabudnutú radnicu. Čo by však za ňu dali iné obce.

Ticho okolo tejto veci je až trápne. Žiadnu adekvátnu odpoveď som nezaznamenala, ani na petíciu iniciovanú osobnosťami Ružinova. Rozhodla som sa ticho prerušiť a dúfam, že môj hlas nezostane hlasom volajúceho na púšti. Rada by som sa totiž ako hrdý občan Prievozu a Ružinova zúčastnila na akcii vo vynovenej radnici.

Ingrid Lacková, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?