Rokovali pod dohľadom voličov

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zmena ceny za prenájom parkovacieho miesta v Karlovej Vsi vyvolala na prelome rokov búrlivé reakcie, ako sa ukázalo nielen chvíľkové. Preto bolo opätovné prerokúvanie tohto problému v zastupiteľstve pod bdelým dohľadom občanov.

Miestne zastupiteľstvo napokon neodolalo tlaku občanov a po opätovnom prerokúvaní je dnes stanovená výška tejto dane dokonca len polovičná oproti miernejšiemu z dvoch pôvodných návrhov na jej zvýšenie. Pri rokovaní o zvýšení tohto poplatku poslanci veľmi dôsledne trvali na jeho zvýšení až na 18-tisíc korún za jedno vyhradené miesto na rok. Starosta a miestny úrad pokladali túto sumu za vysokú, hovorili o sume len desaťtisíc, ktorú dovtedy platili podnikatelia, zastupiteľstvo však napokon vyšší variant odkleplo. V búrke protestov sme dostali dokonca stanovisko jedného z miestnych poslancov, v ktorom obhajuje rapídne zvýšenie poplatkov a zníženie podielu rezervovaných boxov na celkovom počte parkovacích miest, občania však v odpore k novej norme nepoľavili. Konečný verdikt nám interpretoval prednosta miestneho úradu Jozef Harvančík. Podľa jeho informácie sa bude platiť za jedno miesto len 5000 korún a na tento účel vyhradia polovicu parkovacích miest, nielen 40 percent, ako stanovovalo pôvodné rozhodnutie. Nová norma je účinná od prvého mája.

V praxi to znamená, že tí, ktorí si zaplatili začiatkom roka 18-tisíc korún, odčerpajú z tejto položky štyri dvanástiny, teda 6-tisíc. Od prvého mája potom zaplatia osem dvanástin novej sumy 3333 korún, necelých deväť sa im vráti. Ich prípady sa podľa J. Harvančíka budú riešiť s každým osobitne. Tí, ktorí zatiaľ za parkovisko nezaplatili, budú platiť len alikvótnu čiastku zo základnej sadzby 5000 korún ročne.

Občania, ktorí sa prišli pozrieť na rokovanie miestneho zastupiteľstva, chceli vidieť, ako budú poslanci o tejto dani opakovane rokovať, aby vedeli, ako majú hlasovať v najbližších voľbách.

Páčil sa vám článok?