Chcú obnoviť, čo pred dvoma rokmi zrušili

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch je hlavnou témou petržalského miestneho zastupiteľstva zmena funkčného určenia plôch vo vlastníctve spoločnosti Vienna Gate na občiansku vybavenosť, hoci to isté zastupiteľstvo v roku 2004 toto určenie zrušilo.

Motívom, ako vyplynulo na mimoriadnom rokovaní zastupiteľstva, bola žiadosť vlastníka pozemku o takýto krok. Už samotné okolnosti zvolania zastupiteľstva, teda aj to, že bolo zvolané na žiadosť investora, vyvolalo odpor časti poslancov. Ďalším nedostatkom, ktorý poslanci rokovaniu o veci vyčítali, bola okolnosť, že o návrhu sa nerokovalo v komisiách, ani v rade miestneho zastupiteľstva. Po takmer dvojhodinovom rokovaní poslanci prijali návrh, ktorý zaznel na samom začiatku rokovania. Prerušili ho a nechali návrh dopracovať riadnou procedurálnou cestou.

Ide o priestory, ktoré tradične patria petržalskému športu, medzi ulicami Vrakunská a Údernícka a medzi železničnou stanicou a kúpaliskom Matador, vrátane priestoru kúpaliska. Vlastníkom pozemku je spoločnosť Vienna Gate, ktorá má zámer vybudovať tu objekty s prevládajúcou funkciou občianska vybavenosť. Teda polyfunkčné domy, administratíva, služby, obchody, ale tiež objekty na šport a telovýchovu. V roku 2004 miestne zastupiteľstvo v snahe zachovať účel lokality, dosiahlo zmenu v územnom pláne na funkčné určenie telovýchova a šport.

Vienna Gate však má záujem postupovať podľa pôvodného zámeru a požiadala miestnu časť o návrat do pôvodného stavu. Podľa niektorých poslancov však aj krajský stavebný úrad potvrdil, že v súčasnosti nie je možné vrátiť priestoru pôvodné určenie, pretože v platnom územnom pláne je zaznačené ono zmenené. Zastupujúca starostka Viera Kimerlingová sa prikláňa k ústretovosti voči investorovi, pretože vraj môže kedykoľvek existujúce športoviská v tejto časti zrušiť. S týmto názorom sa stotožňujú aj tí poslanci, ktorí sú zároveň funkcionármi miestneho športového klubu Iskra, sídliaceho v území Vienna Gate. Športový klub je vlastne rukojemníkom - na jednej strane živé obavy z toho, že príde o športoviská bez náhrady, na druhej strane investor prisľúbil poskytnúť 10 miliónov korún na vybudovanie náhradného futbalového ihriska a ponúka klubu Iskra aj výhodný dlhodobý prenájom kúpaliska Matador.

Páčil sa vám článok?