V Petržalke malý záujem o úvery na zatepľovanie

31.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

O štátnu podporu pre zatepľovanie domov v bratislavskej Petržalke je stále veľmi malý záujem. Počas prvého mesiaca o ňu požiadali štyria záujemcovia, dvaja z nich však svoju žiadosť v krátkom čase stornovali, pretože nemali všetky potrebné podklady a prílohy, uviedol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

"Máme teda dve žiadosti. Jednu z nich sme už poslali na Štátny fond rozvoja bývania. Druhá sa ešte posudzuje, poslať by sme ju mohli pravdepodobne na budúci týždeň," povedal Andrassy. Okrem toho sa prišlo na miestny úrad o možnosti čerpať úver poinformovať týždenne v priemere 20 potenciálnych prijímateľov úveru.

"Za mesiac sme tak mali okolo 80 - 100 konzultácií. Boli to skôr právnické osoby," konštatoval Andrassy. Vo väčšine prípadov sa konzultácie týkali zatepľovania bytových domov, v jednom prípade sa občan zaujímal o možnosť zateplenia rodinného domu.

Pod nízky záujem žiadateľov prostredníctvom samospráv sa oproti pôvodným očakávaniam podpísali podľa hovorcu najmä veľmi prísne kritériá pre získanie úveru, o ktorých občania často netušia. Domy sa totiž musia zatepľovať komplexne. V prípade bytového domu teda musia mať vymenené okná a balkónové dvere všetky domácnosti.

Podľa najnovších usmernení síce môže zostať 15 % z celkového počtu na bytovom dome "pôvodných", aj tak sa podľa Andrassyho získava súhlas všetkých vlastníkov v mnohých prípadoch veľmi ťažko. Zatepľovanie sa týka aj ochranných múrov, strechy a spoločných priestorov, odhadované náklady sa pohybujú v priemere okolo 370-tisíc eur.

"Žiadosť je komplexná, ak je právoplatné stavebné povolenie. Ak sa voči nemu odvolá aj len jeden vlastník bytu, nenadobúda právoplatnosť. Ostatní vlastníci však nemôžu prinútiť sociálne odkázanú rodinu alebo dôchodcu, aby si zobrali aj keď bezúročný úver, pretože by im ich finančná situácia neumožnila ho splácať a veľmi rýchlo by mohli prísť o strechu nad hlavou," povedal Andrassy.

Miestny úrad však stavebné povolenie v takýchto prípadoch preferuje. "Chráni všetkých vlastníkov, aby bolo zatepľovanie v súlade so zákonom a dodávateľ dodržal všetky podmienky z hľadiska technického aj bezpečnostného," vysvetlil Andrassy.

Podľa hovorcu by tiež samosprávy privítali, kedy sa školenia v oblasti poskytovania úverov mohli zúčastniť aj tí, ktorí na úradoch žiadosti posudzujú. "Školenia mali totiž len správcovia a projektanti," doplnil Andrassy. Okrem toho boli za prvý mesiac vydané štyri písomné usmernenia, ako sa má pri posudzovaní žiadostí postupovať a ako sa majú tie-ktoré kritériá vysvetľovať.

Prvé dva domy by sa mohli začať zatepľovať až koncom roka, prípadne na jar 2010. Vyhodnotenie projektu a získanie potrebných posudkov trvá od 30 do 60 dní. Následne sa musí vydať stavebné povolenie, čo trvá mesiac, a to v prípade, že sa nikto neodvolá. Ďalších približne desať dní "zaberie" posudzovanie žiadosti. Prípadné odsúhlasenie úveru trvá do 60 dní. Žiadosti môžu predkladať bytové a rodinné domy, ktoré boli právoplatne skolaudované najneskôr 31. decembra 1988.

(sita)

Páčil sa vám článok?