Daň za letné terasy kaviarní v centre mesta nie je prehnaná

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Miestna daň, ktorú vlastníci a prevádzkovatelia kaviarní v centre Bratislavy platia za používanie plochy exteriérových sedení, je v porovnaní s metropolami susedných štátov mierna. Vyplýva to z porovnania oficiálnych údajov o cenách.

Napriek tomu pri poslednom zvýšení avizovali pohostinskí pracovníci dramatické zvýšenie cien, hovorili o likvidačnej dani a neraz odôvodňujú porušovanie pravidiel o rozlohe a umiestnení týchto záhradok potrebou robiť tržby, ktoré „umožnia aspoň prežiť“. Pritom vo Viedni musí kaviareň na zaplatenie dennej dane za štvorcový meter utŕžiť za poldruha kávy melange, v Prahe sú to asi dve espressá a v centre Bratislavy je daň za použitie plôch, ktoré patria všetkým obyvateľom mesta, porovnateľná s cenou jedného malého espressa.

Vo Viedni zaplatí podnik okrem správnych poplatkov pri vybavovaní žiadosti za štvorcový meter ulice a deň 3,63 eura. Minimálna výmera je však za 12 štvorcových metrov, teda 43,60 eura, aj keď má záhradka prípadne menšiu plochu. Ďalšie príplatky sú v špeciálnych prípadoch, teda za terasy v pešej zóne alebo zóne s obmedzenou premávkou, kde je denný príplatok 27,25 eura.

Pražský magistrát nás informoval, že za tieto plochy vyberá jednotný poplatok 50 korún českých za štvorcový meter a deň, rovnakú sumu však musia pohostinskí odvádzať samospráve príslušnej štvrte za zabratie miesta. Úrad prevádzku a dodržiavanie zmlúv pravidelne fyzicky kontroluje a kontrolóri ukladajú citeľné pokuty. Zatiaľ nedali žiadnu záhradku zrušiť, takýto postup v prípade viacnásobného porušenia zmluvy však nevylučujú.

V Bratislave sa miestna daň oproti vlaňajšku nezmenila, v pešej zóne zaplatí podnikateľ 30 korún za meter štvorcový a deň, mimo pešej zóny len 20 korún.

Páčil sa vám článok?