Na Komenského námestí majú byť aj garáže

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pripravovaná revitalizácia Gorkého ulice a jej premena na mäkkú pešiu zónu (s možnosťou vjazdu a parkovania áut), o ktorej sme informovali v poslednom vydaní Bratislavských novín, nepovedie k zníženiu počtu parkovacích miest.

Ako nám povedal jeden z autorov projektu revitalizácie Gorkého ulice architekt Otto Grossmann, na požiadanie mestskej časti Bratislava - Staré Mesto, ktorá je investorom obnovy, bola spracovaná štúdia rekonštrukcie vo variante, v ktorom sa ráta s vybudovaním podzemnej parkovacej garáže na Komenského námestí za prístavbou Slovenského národného divadla. Garáže by mali byť v troch podzemných podlažiach a malo by v nich byť asi 70 parkovacích miest. Vjazd do garáží a výjazd z nich má byť riešený jednopruhovou rampou a regulovaný svetelnou signalizáciou riadenou impulzmi zo slučiek vo vozovke. „Parkovacie garáže budú iba asi na jednej tretine pôdorysu Komenského námestia, pretože SND má v podzemí pod námestím sklady a skúšobne,“ povedal nám O. Grossmann, podľa ktorého sa napriek tejto skutočnosti podzemné garáže na námestie zmestia. S podzemnými priestormi SND však nebudú nijako prepojené. Ako dodal, výjazd z garáží bude na prieniku Gorkého ulice a Komenského námestia a v tých istých miestach bude aj schodisko a výťah.

Ako sme už informovali, štúdia obnovy Gorkého ulice a Komenského námestia ráta s tým, že z nej budú odstránené nevhodné parkovacie stĺpiky, ktoré sú na nej v súčasnosti, celá ulica bude „od steny k stene“ vydláždená a pribudne tu aj zeleň vrátane stromov. Pravdepodobne pôjde o javory, ktoré sú zaujímavé aj farebne, ale o tejto otázke sa zatiaľ definitívne nerozhodlo. Zámer ráta aj s čiastočnou redukciou vyústení vzduchotechniky na Komenského námestí zo zadnej strany SND, ktoré sú v súčasnosti v objektoch pripomínajúcich kvetináče, čím sa služobný vchod pre zamestnancov SND a hercov stane dôstojnejším.

Pokiaľ ide o samotný priebeh rekonštrukcie, podľa O. Grossmanna by mala byť Gorkého ulica i jej spojnica s Jesenského ulicou po celý čas prejazdná a obmedzená nebude ani prevádzka dvoch divadiel - SND a DPOH.

Páčil sa vám článok?