Hlavný mestský architekt sa ujal funkcie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od pondelka minulého týždňa má Bratislava po takmer jedenástich rokoch mestského architekta. Túto funkciu oficiálne prevzal prezident Spolku architektov Slovenska Štefan Šlachta.

Ako uviedol bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, Š. Šlachta je osobnosťou, ktorá je známa nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. Pripomenul, že vlani sa uskutočnilo výberové konanie na obsadenie funkcie hlavného architekta, v ktorom neuspel žiadny z uchádzačov. Preto mesto oslovilo Spolok architektov Slovenska kvôli odporúčaniu, ako pokračovať. Tak došlo aj k rokovaniu s profesorom Š. Šlachtom, ktorý je uznávaným odborníkom.

Š. Šlachta vyjadril nádej, že sa situáciu v meste podarí zmeniť k lepšiemu. Investícií je podľa neho veľa, nové objekty rastú ako huby po daždi, ide o to, aby šlo o kvalitnú architektúru a aby nové objekty stáli na správnych miestach. Pri nástupe do funkcie si určil desať zásadných úloh, ktoré by mal ako hlavný architekt plniť. Jeho cieľom je chrániť a zveľaďovať kultúrne, historické, architektonické a prírodné hodnoty mesta, brániť živelným riešeniam a živelnému rastu mesta a dôsledne vyžadovať rešpektovanie regulatívov a územného plánu. Potrebné je tiež liečiť choré funkcie mesta, čo sa týka najmä oblasti dopravy. Úlohou hlavného architekta bude ovplyvňovať aj rozvoj mesta v celku i v detailoch a iniciovať koncepciu systémovej premeny sídlisk na mesto. Podľa Š. Šlachtu sa majú významné investície riešiť verejnými súťažami. Za dôležité úlohy považuje aj iniciovať a podporovať progresívne formy bývania a iniciovať overovacie štúdie na dôležité lokality v meste. Ďalšou úlohou je vypracovať koncepciu riešenia panorámy mesta a výškových dominánt a vytvoriť koncepciu usporiadania vstupov do mesta.

Popri týchto úlohách pokladá Š. Šlachta za dôležité aj vytvorenie architektonickej rady mesta. Zasadzuje sa aj za spoluprácu s architektmi mestských častí a iných veľkých miest, napríklad Viedne, Györu, Brna a niektorých ďalších.

Na otázku Bratislavských novín, či na koncepciu riešenia výškových dominánt mesta nie je vzhľadom na už existujúce vežiaky neskoro, Š. Šlachta uviedol, že dôležité je, aby výškové dominanty neprenikli do centra mesta, treba určiť lokality, kde majú výškové dominanty stáť. Aj primátor A. Ďurkovský zastáva názor, že na takúto koncepciu nie je neskoro, pretože tlak investorov bude stále narastať, o to viac bude potrebné túto sféru ustrážiť a ochrániť panorámu mesta.

Páčil sa vám článok?