V Petržalke sú štyria inšpektori verejného poriadku

7.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

V Petržalke už pôsobia štyria inšpektori verejného poriadku. Tí priebežne monitorujú všetky lokality mestskej časti, teda Lúky, Dvory, Háje a Ovsište. "Budú mať časový harmonogram," povedal hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

Takto by mali stíhať "kontrolovať" celú mestskú časť, keďže miestnym zastupiteľstvom neprešiel návrh zvýšenia ich počtu z pôvodných dvoch na šiestich. Počas leta sa inšpektori zamerajú najmä na kontrolu poriadku v školských areáloch či dodržiavanie pravidiel na verejných detských ihriskách.

"Po skúsenostiach z pondelka budú tiež kontrolovať, či nie sú upchaté kanalizačné vpuste na cestách," doplnil Andrassy. Pokračovať však budú aj v doterajšej kontrole čistoty kontajnerových stojísk, stavu chodníkov či dodržiavania podmienok držania psov. Podľa Andrassyho by sa otázka ich navyšovania mohla opäť otvoriť začiatkom budúceho roka. Vtedy by sa mali poslanci opäť zaoberať hodnotiacou správou z pôsobenia inšpektorov.

Pilotný projekt inšpektorov verejného poriadku spustila miestna samospráva v novembri minulého roka. Zastupiteľstvo vtedy schválilo dvoch inšpektorov, ktorí kontrolovali lokalitu Lúky. Tá bola vybratá žrebovaním. Inšpektori sú v podstate akousi "symbolickou predĺženou rukou" miestneho úradu v teréne.

Podľa Andrassyho majú inšpektori s občanmi dobré skúsenosti, negatívny postoj zaznamenali v niektorých prípadoch len pri správcoch domov, ktorých upozorňovali na povinnosť čistenia kontajnerových stojísk. Počas prvých šiestich mesiacov zaznamenali inšpektori 136 priestupkov týkajúcich sa znečisťovania kontajnerových stojísk, v 25 prípadoch iniciovali odstránenie autovraku z verejného parkoviska.

"Keď inšpektori zistia porušenie alebo nejaký nedostatok, vytvorí sa zápis, ktorý je oficiálnou súčasťou ich agendy. Ak sa nedostatok neodstráni, zápis bude použitý v správnom konaní," dodal Andrassy. Podľa doterajších zistení náprava nastala v 80 % prípadov, čím mestská časť ušetrila okolo 30-tisíc €.

(sita)

Páčil sa vám článok?