Ružinovskí poslanci o štúdii Ružinovská nerokovali

30.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Výsledný variant urbanistickej štúdie Ružinovská ulica – východ poslanci bratislavského Ružinova stiahli z dnešného rokovania. Štúdia by mala rieši záver Ružinovskej cesty od križovatky Tomášikova smerom k letisku. Poslanci sa týmto rozhodnutím opreli aj o otvorený list Ružinovskej občianskej iniciatívy Ružín.

Ako sa píše v liste adresovanom starostovi mestskej časti Slavomírovi Drozdovi, komplexný urbanistický návrh štúdie je v rozpore s navrhovanými regulatívmi. "Na väčšine územia ráta so zachovaním zelene, regulatívy naopak s výstavbou. Celkovo sa navrhuje výrub 127 stromov, pričom takáto masívna likvidácia zelene bude mať negatívny dopad na kvalitu života obyvateľov," uvádza sa v liste, ktorý má agentúra SITA k dispozícii.

Aktivisti argumentujú napríklad aj tým, že na súčasnej ploche v kvadrante križovatky Ružinovská – Tomášikova je plánovaná nová výstavba, na premostenie Tomášikovej nemá slúžiť ľahká lávka, ale pridáva sa k nej dvojpodlažná budova ako pokračovanie lávky.

Ako tiež uvádzajú, v areáloch niektorých škôl, škôlok a športovísk sa plánuje výstavba – občianska vybavenosť lokálneho významu. Výstavba sa údajne plánuje aj vo väčšine vnútroblokov, hlavne na zelených plochách, napríklad na Galaktickej, Papraďovej či Súmračnej. Aktivisti tu žiadajú zmeniť funkčné využitie na parky. Nesúhlasia ani s výstavbou pozdĺž Ružinovskej, kde by sa malo zabrať okolo 5000 štvorcových metrov zelene a vyrúbať desiatky odrastených stromov.

V štúdii sa tiež uvažuje o prepojení Ružinovskej ulice s územím letiska, aktivisti to odmietajú. Dopravnú situáciu treba podľa nich riešiť komplexne a teda aj s hlavným mestom. Rozsiahla výstavba v tomto území tiež zahltí podľa nich dopravou už teraz preťaženú Ružinovskú ulicu a tiež Tomášikovu a Drieňovú. Rovnako nereálne je podľa nich riešené parkovanie.

Namiesto individuálnych garáží pozdĺž niektorých ulíc navrhujú vybudovať hromadné podzemné garáže na verejných parkoviskách pozdĺž Ružinovskej, Tomášikovej, Gagarinovej ulice. Podľa štúdie chýba v súčasnosti v Ružinove asi 6000 parkovacích miest.

Niektorí poslanci vrátane starostu navrhovali o urbanistickej štúdii Ružinovská ulica diskutovať, aby sa vychytali ďalšie chyby. "„Ak prijmeme uznesenie, diskusia sa skončí. Ďalšia bude až na magistráte," argumentoval poslanec Valentín Mikuš.

Urbanistická štúdia by mala slúžiť ako územno-plánovací podklad pre spracovanie územných plánov zón či zmeny v územnom pláne mesta, mala by zabrániť ďalšiemu zahusťovaniu v tejto mestskej časti.

Materiálom sa poslanci zaoberali už na februárovom rokovaní, nezískal však dostatočnú podporu. Poslancom chýbal v materiáli komplexný zoznam navrhovaných zmien a doplnkov, zdal sa im nejednoznačný, neucelený a nezrozumiteľný.

(sita)

Páčil sa vám článok?