Chcú rozšíriť pravidlá pre vyhradené parkovanie

26.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

O vydanie povolenia pre vyhradené parkovacie miesto v bratislavskej Petržalke budú môcť zrejme požiadať aj vlastníci nákladných vozidiel a užívatelia služobných motorových vozidiel na súkromné účely. V prípade nákladných vozidiel ide o kategóriu N1 s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou do 3,5 tony a dĺžkou vozidla do piatich metrov.

Ako dnes informoval hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy, rozhodnú o tom miestni poslanci 1. júla na zastupiteľstve. "Rozšírenie platných podmienok pre získanie vyhradeného parkovacieho miesta pripravuje petržalská samospráva na základe viacerých podnetov od obyvateľov mestskej časti, ktorí od júna 2008 môžu využívať projekt vyhradeného státia na verejných parkoviskách," uviedol Andrassy.

Doposiaľ vydali podľa neho 240 povolení - v lokalite Dvory 122, v lokalite Háje 57 a v lokalite Lúky 61. V najväčšej bratislavskej mestskej časti je pritom pre tento účel vyčlenených takmer 1600 z 18-tisíc existujúcich parkovacích miest.

"Navrhované zmeny pravidiel prinášajú so sebou aj časové obmedzenie pri umiestňovaní dopravného značenia. Z technologických, poveternostných dôvodov bude možné realizovať vodorovné dopravné značenie len v období od 1. apríla do 15. novembra," dodal hovorca.

V súčasnosti je povolenie pre vyhradené parkovanie vydávané len pre majiteľov osobných motorových vozidiel kategórie M1, ktorí majú trvalým pobytom v Petržalke. Povolenie je vydávané na dva roky, pričom na vyhradenom státí nie je možné osadiť dopravnú zábranu.

"V prípade neoprávneného parkovania cudzieho vozidla na vyhradenom parkovacom mieste auto za prítomnosti príslušníkov mestskej polície odtiahnu," spresnil Andrassy. Ročný poplatok za vyhradené parkovanie motorového vozidla je 605 € a je vyberaný formou miestnej dane.

Daň môže majiteľ vozidla zaplatiť v jednej, alebo štyroch kvartálnych splátkach. Bezplatné povolenie pre vyhradené parkovanie naďalej získajú držitelia preukazu ZŤP. Finančné prostriedky získané cez vyhradené parkovanie môžu byť v zmysle platných zásad použité podľa hovorcu výlučne na opatrenia, ktoré prispejú k zvyšovaniu počtu existujúcich státí, sú účelovo viazané na riešenia statickej dopravy.

Viac informácií o podmienkach vyhradeného parkovania je možné nájsť na internetovej stránke www.petrzalka.sk v časti Oddelenie územného rozvoja a dopravy.

Páčil sa vám článok?