Samospráva prebuduje križovatky na spomaľovače

17.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Staromestská samospráva ešte tento rok prebuduje ďalšie tri križovatky na spomaľovače. V utorok to majú potvrdiť poslanci miestneho zastupiteľstva pri schvaľovaní zmeny tohtoročného rozpočtu mestskej časti.

Samospráva už má pripravené projekty na tri križovatky na Grösslingovej ulici. Ide o križovatky s Ulicou 29. augusta, s Lazaretskou a s Klemensovou ulicou. Na ich prebudovanie na spomaľovacie prahy chce samospráva vyčleniť 130 000 €. Ďalších 24 000 € má ísť na vybudovanie prahu na Kúpeľnej ulici pri vyústení na Palackého ulicu. Dodávateľa stavebných prác vyberie miestny úrad verejným obstarávaním.

Týmto spôsobom samospráva už vlani prebudovala križovatku Jelenej ulice s Palárikovou ulicou (na fotografii) a vybudovala spomaľovací prah na Palackého ulici pri vyústení na Jesenského ulicu.

Betónové spomaľovacie prahy začalo Staré Mesto systematicky budovať podľa európskych štandardov ako prvá bratislavská mestská časť. Prednostne ich buduje pri základných a materských školách na komunikáciách 3. a 4. triedy, ktoré sú v správe mestskej časti. Vybudovanie spomaľovacích prahov spočíva vo zvýšení križovatky na úroveň chodníkov, čím vznikne spomaľovač motorových vozidiel a súčasne bezbariérové priechody pre chodcov.

Staromestská samospráva už teraz zvažuje prebudovanie ďalších križovatiek na spomaľovače. Na základe žiadosti obyvateľov Zochovej ulice a rodičov detí zo základnej a materskej školy na Podjavorinskej ulici by takto mohla byť prebudovaná aj križovatka Zochova - Podjavorinskej. Ďalšou križovatkou, ktorá by sa mohla zmeniť na spomaľovač, by mohlo byť križovanie ulíc Moyzesova - Gunduličova, kde vodiči často nerešpektujú pravidlo pravej ruky a dochádza tu opakovane ku kolíziám áut.

(pol)
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?