Petržalka už ide na elektronické aukcie

17.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva si ako prvá v meste overila schopnosť elektronickej aukcie. Stalo sa tak vo verejnom obstarávaní dodávateľov pre stavebné práce počas rekonštrukcií jednej základnej a dvoch materských škôl.

„Hlavný prínos elektronickej aukcie je nielen v ekonomickej rovine, ale hlavne v otázke transparentného nakladania s verejnými zdrojmi,“ prezradil hovorca petržalskej samosprávy Ľubomír Andrassy a pokračoval: „Ekonomické výhody sú v tom, že cez takúto aukciu viete znížiť cenové ponuky na stavebné práce či služby, ktoré si objednala verejná správa u privátneho dodávateľa a priemerne sa tak ušetrí 10 až 15 percent.“

Čo sa týka otvorenosti súťaže, aj tam vidí Ľubomír Andrassy výhody: „Súťažiacim spoločnostiam dáva druhú šancu v tom, aby ponúkli nové cenové kalkulácie, aby mohli hýbať tým, čo predložili v obálke v prvom kole. Je to tiež najlepší nástroj boja s klientelizmom a vnáša transparentnosť do rozhodovania o investovaní, použití verejných peňazí.“

V tomto prípade sa celkove ušetrilo takmer 12 000 eur a s rekonštrukciami Materskej školy Bohrova, Materskej školy Lietavská a Základnej školy Lachova by sa malo začať hneď na začiatku prázdnin.

Petržalská samospráva chce pokračovať v elektronických aukciách podľa vyjadrenia Ľ. Andrassyho určite ešte aj v tomto roku.

(mm)

Páčil sa vám článok?