V Petržalke budú 4 inšpektori verejného poriadku

9.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

V mestskej časti Petržalka budú v nasledujúcom období pôsobiť štyria inšpektori verejného poriadku. Rozhodli o tom dnes poslanci. Pôvodne mal miestny parlament rozhodovať o zvýšení počtu inšpektorov zo súčasných dvoch na šesť. Takýto krok by stál mestskú časť do konca tohto roka viac ako 30-tisíc €.

Tým by sa mohla "monitorovať" celá mestská časť, doteraz hliadkovali dvaja inšpektori len v petržalskej lokalite Lúky. Otázkou teraz zostáva, v ktorých lokalitách budú inšpektori po novom hliadkovať.

Návrh zvýšenia počtu inšpektorov verejného poriadku na šesť, po vyhodnotení ich doterajšej polročnej práce, nenašiel v poslaneckom zbore dostatočnú podporu. Poslanecké kluby SDKÚ-DS a KDH totiž podporili návrh, aby v mestskej časti pôsobili zatiaľ len štyria inšpektori.

Poslanci pritom argumentovali ekonomickou krízou a pýtali sa, či bude mať mestská časť dostatok peňazí na pôvodne navrhnuté opatrenie. Pôsobenie šiestich inšpektorov by do konca roka stálo viac ako 30-tisíc €, štyria inšpektori by mali mestskú časť stáť okolo 20-tisíc €.

Peniaze mestská časť k dispozícii má – potrebné finančné zdroje sa totiž presunú z rezervného fondu a z položky na jarné a jesenné upratovanie v rámci petržalského rozpočtu. Práca inšpektorov by sa mala vyhodnotiť koncom tohto roka.

Úlohou inšpektorov je pritom upozorňovať na nedodržiavanie noriem, právnych predpisov a všeobecne záväzných nariadení mestskej časti. Tie sa týkajú najmä dodržiavania čistoty na verejných priestranstvách a pravidiel chovu psov.

Zároveň však monitorujú stav verejného osvetlenia, ciest, chodníkov či terás. Počas doterajšej polročnej služby napríklad zistili 136 priestupkov v súvislosti so znečisťovaním kontajnerových stanovíšť. Vo väčšine prípadov však zodpovední vykonali nápravu, čím mestská časť ušetrila 28-tisíc eur.

(sita)

Páčil sa vám článok?