Urbanistická štúdia pre Južné mesto je už prijateľná

9.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Urbanistická štúdia pre plánované sídlisko Južné mesto (South City) - zóna A v bratislavskej Petržalke je už prijateľná. Miestni poslanci dnes vyjadrili súhlas s čistopisom predloženého materiálu. Dokument bolo totiž na základe marcového rozhodnutia miestneho parlamentu potrebné prepracovať.

Poslanecký zbor mal vtedy niekoľko závažných pripomienok, ktoré požadoval zapracovať do urbanistickej štúdie. Investor plánovaného megasídliska väčšinu podmienok mestskej časti následne do materiálu zapracoval. Zmeniť by sa tak malo napríklad umiestnenie niektorých bytových domov. Miestna samospráva totiž požadovala posunutie týchto objektov južnejšie.

Týmto opatrením by sa mal ponechať dostatok ochrannej a izolačnej zelene od Panónskej cesty. V projekte zostáva aj naďalej šesťposchodový polyfunkčný bytový dom. Mestská časť s jeho výstavbou pôvodne nesúhlasila, v súčasnosti jeho vybudovanie akceptuje. Investor ako jeden z dôvodov na ponechanie objektu uvádza "verejný dozor nad parkom či osvetlenie v noci".

Súčasťou nového sídliska by mali byť okrem bytov či administratívy aj zariadenia základnej občianskej vybavenosti - napríklad predškolské a školské zariadenia či obchody. Podľa investora by sa mali škôlky vybudovať v rámci zóny A, školské zariadenia zasa v rámci susednej zóny B. Obchody a iné služby by mali byť súčasťou ďalšej plánovanej zóny AB.

V súvislosti so zeleňou je garantovaná jej dostatočná rozloha. Zeleň na teréne by mala z plochy takmer 287-tisíc metrov štvorcových zaberať takmer 108-tisíc metrov štvorcových, čo predstavuje 38 %. Do prvej časti projektu výstavby sídliska bude zapracovaná aj výstavba cyklotrasy. Tá by mala byť vybudovaná naprieč celým územím až k dunajskej hrádzi, na Petržalku by sa mala napájať v troch miestach - na Dolnozemskej, Jantárovej a Vyšehradskej.

Riešené územie by malo byť napojené na Panónsku cestu cez úrovňovú križovatku, chodníky a svetelnú signalizáciu. V prípade parkovania berie do úvahy aj budúce zvyšovanie počtu áut, investor ponúka "dostatočný" priestor na budovanie parkovacích miest v teréne, ale aj v podzemných a nadzemných parkovacích domoch.

Podľa urbanistickej štúdie sa na území označovanom ako Janíkov dvor v rámci zóny A plánuje výstavba približne 1 500 bytov, 18 800 metrov štvorcových kancelárskych priestorov a 4 200 metrov štvorcových pre služby. S parkovaním sa počíta v teréne i pod zemou. Koncepcia zahŕňa aj park s jazierkami, fontány či plochy pre šport a rekreáciu. Projekt počíta s vybudovaním okolo 12-tisíc pracovných miest. Na výstavbe developerského projektu v južnej časti bratislavskej Petržalky v hodnote 1,5 mld. eur by sa mali spoločne podieľať Slovenská developerská spoločnosť Cresco Group a medzinárodný developer Quinlan Private Golub. Celkovo by malo ísť o 90-hektárový rezidenčný, obchodný a kancelársky projekt.

(sita)

Páčil sa vám článok?