Petržalka chce do správy celý Sad J. Kráľa

5.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva chce na jeseň tohto roku pokračovať aj v druhej časti revitalizácie Sadu Janka Kráľa. Potrebuje však peniaze z európskych fondov, ktoré vraj získa, iba ak preukáže vzťah k celému zverenému majetku.

Podľa hovorcu Petržalky Ľubomíra Andrassyho to však nie je schopná urobiť, pretože zverený majetok do správy petržalskej samosprávy sa podľa neho týka len zelených plôch Sadu Janka Kráľa. Ostatné plochy má údajne v správe magistrát, aj keď o celý park sa stará miestna samospráva.

Miestny úrad chce podľa Ľubomíra Andrassyho rokovať s magistrátom hlavného mesta, aby sa táto otázka vyriešila. Pri predložení žiadosti o získanie peňazí z európskych zdrojov je vraj dôležité, aby bol jasne preukázaný vzťah k celému majetku.

Druhá etapa obnovy Sadu Janka Kráľa sa má týkať mobiliáru, teda zariadenia v sade, obnovenia celej infraštruktúry - osvetlenia, chodníkov, zariadení na verejné aktivity a podobne. Miestna samospráva uvažuje aj o zavedení kamerového systému do parku, aspoň na najcitlivejšie miesta. Dôležité je aj vybudovanie sociálneho zariadenia na patričnej úrovni.

Miestna samospráva podľa Ľ. Andrassyho pri revitalizácii komunikuje s pamiatkarmi. Tí trvajú na zachovaní a obnove mnohých pôvodných prvkov a zariadení. Ide napríklad o zachovanie letokruhov, ktoré sú typickým prvkom - ide o oddelené malé priestory kruhovitého tvaru ozdobené prvkami zverokruhu.

Kruhy sú doplnené aj výsadbou letničiek. Nový mobiliár, má korešpondovať s historickým duchom najstaršieho verejného parku v strednej Európe. Zároveň sa hľadá možné využitie priestoru starého amfiteátra, ktorý by po niekoľkých rokoch mohol opäť slúžiť na kultúrne podujatia.

V Sade Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke by mohli pribudnúť pamätné lavičky venované významným osobnostiam. Prvá by mala byť venovaná práve Jankovi Kráľovi, po ktorom je sad pozdĺž petržalského nábrežia pomenovaný. Náklady na projekt sa v júni minulého roku, keď miestni poslanci odsúhlasili zámer, odhadovali na 1,83 milióna eur.

(rob)
Páčil sa vám článok?