O voličské preukazy v Petržalke nie je veľký záujem

5.6.2009
0
Páčil sa vám článok?

O voličské preukazy pre sobotné voľby do Európskeho parlamentu nie je v bratislavskej Petržalke veľký záujem. Miestny úrad v súvislosti s blížiacimi sa eurovoľbami vydal 1 118 voličských preukazov. V porovnaní s druhým kolom prezidentských volieb je to 40 %, vtedy si voliči vybavili viac ako 2 750 voličských preukazov.

Ako uviedol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy, dnes sa už preukazy vybavovať nedajú. "Skoro pri každých voľbách je to iné. Pre eurovoľby sme museli voličské zoznamy uzatvoriť vo štvrtok," povedal Andrassy.

Ako ďalej uviedol, miestna samospráva pristúpila po skúsenostiach s prezidentskými voľbami k "búraniu bariér" a vychádza v ústrety aj starším občanom, občanom so zdravotnými problémami či imobilným občanom. Volebné miestnosti totiž budú na prízemí budov, v ktorých budú sídliť volebné okrsky.

Ak sa bezbariérovosť nepodarí zabezpečiť, občania môžu požiadať člena komisie o prenosnú volebnú urnu. Okrem toho bude počas celých volieb fungovať na miestnom úrade na Kutlíkovej ulici stála služba.

Občania na prípadné otázky alebo podávanie pripomienok či sťažností budú môcť využiť aj telefónnu linku 02/68 286 819. Na regulárnosť volieb bude dohliadať 768 členov okrskových volebných komisií, v teréne bude 12 štátnych a šesť mestských policajtov.

V Petržalke sa bude voliť v 103 volebných okrskoch v 21 objektoch. Okrsok č. 39 pre 352 nahlásených bezdomovcov bude opäť na Základnej škole Dudova. Volebné právo bude môcť v sobotu využiť 102 582 oprávnených voličov s trvalým pobytom v mestskej časti. Prvýkrát bude môcť svoje volebné právo využiť 2 789 mladých ľudí.

(sita)

Páčil sa vám článok?