Samospráva by sa mohla stať úradom bez papierov

28.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Petržalská samospráva chce ďalej zjednodušovať prístup verejnosti k úradom. Jednou z možností je digitalizácia miestneho úradu.

„Informatizácia verejnej správy bezprostredne prispieva k zvýšeniu kvality služieb poskytovaných miestnou samosprávou, digitalizácia pomáha búrať bariéry v komunikácii otvoreného úradu s verejnosťou. Petržalská samospráva preto vyhlásila verejnú súťaž na predkladanie ponúk, ktoré za aktívneho využitia európskych zdrojov postupne premenia dnešný miestny úrad na modernú a bezpapierovú inštitúciu,“ informoval hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

Podľa jeho slov moderný digitálny úrad umožní občanom vybavovať občianske záležitosti pomocou internetu, verejnosť bude môcť získavať všetky dôležité informácie zo života v samospráve v elektronickej podobe. Na projekt digitalizácie úradu nadväzuje zámer postupnej digitalizácie miestneho zastupiteľstva. Nový spôsob komunikácie pomôže vybavovať veci bez toho, aby sa občania museli dostať do úradov, zrýchli to rôzne platby, kvôli ktorým sa už nemusia v úradoch vytvárať rady a ľudia si nebudú brať dovolenky...

„Náklady na projekty sa pohybujú okolo 465 000 eur, 330 000 eur súvisí s novým hardvérovým a softvérovým vybavením úradu. Projekty digitalizácie petržalskej samosprávy je možné financovať v rámci Operačného programu Bratislavský samosprávny kraj, pričom z európskych fondov môže byť vykrytých až 95 percent všetkých projektových nákladov,“ dodal Ľ. Andrassy.

Projekty môžu predkladať najneskôr do 8. júna 2009 do 12.00 h v podateľni miestneho úradu na Kutlíkovej ulici. Rozhodujúcim hodnotiacim kritériom bude najnižšia cena za celý predmet zákazky.

(mm)
Páčil sa vám článok?