Investor zbiera povolenia na hotel Snežienka

21.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Investor, ktorý chce na mieste bývalej výletnej reštaurácie postaviť štvorposchodový hotel, zbiera stanoviská od inštitúcií, ktoré potrebuje pri žiadosti o vydanie stavebného povolenia.

Napriek tomu, že zámerom investora je postaviť hotel, teda zariadenie s novým funkčným využitím, v žiadosti adresovanej napríklad obvodnému úradu životného prostredia sa uvádza, že ide stavbu Hotel Snežienka - rekonštrukcia objektu. Na mieste je teda otázka, či môže byť rekonštruované niečo, čo nikdy nestálo, alebo na danom mieste neexistovalo.

„Z hľadiska odpadového hospodárstva tunajší úrad nemá námietky k predmetnej stavbe za dodržania nasledovných podmienok,“ uvádza stanovisko Obvodného úradu životného prostredia Bratislava k žiadosti súkromného investora. Úrad stanovuje zrejme len štandardné podmienky, ktoré musí splniť väčšina žiadateľov. Napríklad, že„držiteľ odpadov najneskôr v termíne do kolaudácie stavby predloží tunajšiemu úradu doklady preukazujúce zhodnotenie, resp. zneškodnenie odpadov zo stavby oprávnenou osobou“.

Vyjadrenie úradu nenahrádza povolenie, ani súhlas a nie je rozhodnutím podľa predpisov o správnom konaní. Je však „záväzným stanoviskom pre orgány vydávajúce podľa iných právnych predpisov rozhodnutia o umiestnení, povolení a užívaní stavby.“

Proti výstavbe hotelov na Železnej studienke sa nedávno začala už druhá petícia občanov. Prvú podpísalo 2000 občanov, druhá, ktorú začali podpisovať občania 19. apríla 2009 na Partizánskej lúke, je smerovaná starostovi Miestneho úradu Nové Mesto Richardovi Frimmelovi. Práve starosta je podľa členov petičného výboru zodpovedný za stavebný úrad a jeho postup. Miestny úrad Nové Mesto tvrdí, že v prípade všetkých náležitostí predložených investorom musí stavbu povoliť.

Výstavbe hotelov by mohlo podľa vyjadrenia jedného z miestnych poslancov zabrániť ešte prijatie územného plánu zóny daného územia. Možná by bola aj stavebná uzávera, alebo tzv. odzverenie majetku mesta, ktorý spravuje mestská časť Nové Mesto. Na taký krok je však potrebná vôľa poslancov na miestnej aj mestskej úrovni.

(rob)
Páčil sa vám článok?