Vrakuňa chce podporovať obnovu bytových domov

12.5.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Vrakuňa uvažuje o odpustení miestnej dane za využitie verejného priestranstva obyvateľom mestskej časti, ktorí plánujú obnovovať bytové domy, zatepľovať či odstraňovať systémové poruchy. Priemerná výška miestnej dane sa pohybuje od tisíc po tri tisíc € na jeden dom.

Vrakuňa tak chce podporiť obnovu a revitalizáciu sídliska. "Komplexná obnova bytových domov je pre naše sídlisko mimoriadne prínosná, zlepšuje kvalitu bývania, vytvára lepší vzťah našich obyvateľov k ich vlastníctvu a následne vytvára predpoklad pre zmenu spoločenskej klímy a možno aj výmenu society tak, aby sa Vrakuňa mohla stať príjemnou rezidenčnou mestskou časťou," myslí si zástupca starostu Marek Hargaš.

Starosta Vrakune má preto do najbližšieho riadneho zastupiteľstva pripraviť návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach, pričom v časti dane za užívanie verejného priestranstva odstráni daň za užívanie priestranstva výlučne pre prípady komplexnej obnovy bytových domov.

"Vieme, že vrakunské sídlisko z veľkej časti tvoria bytové domy, ktorých vek dosahuje už 30 rokov. Komplexná obnova bytového domu je najmä o stavebných a technických riešeniach, ktoré zlepšujú stavebné, energetické, hygienické parametre domu, predlžujú jeho životnosť, zlepšujú kvalitu bývania, znižujú náklady za bývanie, odstraňujú systémové chyby najmä panelových stavebných sústav," vysvetlil Hargaš.

Ide najmä o technické opatrenia ako hydraulické vyregulovanie teplovodov, termostatizáciu vykurovacích telies, opravu výťahov, výmenu rozvodov vody a plynu. Stavebné opatrenia sú podľa neho najmä o rekonštrukcii a zateplení striech, výmene okien za energeticky efektívne a celkovom zateplení obvodového plášťa.

Proces komplexnej obnovy bytového domu je podľa zástupcu starostu mimoriadne zložitý a vyžaduje úzku súčinnosť správcu a vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Proces spravidla trvá približne jeden a pol až dva roky. Priemerné náklady na zateplenie a obnovu domov podľa ich veľkosti sa pohybujú od 160 po 680-tisíc €.

"Napriek pomerne výraznému úspechu Spokojného bývania, s.r.o., pri aranžovaní nenávratných dotácií zo štátnych aj európskych grantových schém, značný podiel obstarávacích nákladov si financujú vlastníci bytov. Financovanie obnovy je v praxi zabezpečené najmä čerpaním úverov, ktoré sa bytové domy zaväzujú splácať okolo desať rokov," dodal Hargaš.

(sita)

Páčil sa vám článok?