O držiteľoch Ceny primátora môžu rozhodnúť občania

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský udelí počas slávnostného večera v piatok 21. apríla 2006 Cenu primátora hlavného mesta SR Bratislavy na rok 2006. Po prvý raz v štrnásťročnej histórii tohto prestížneho ocenenia môžu o laureátoch spolurozhodovať aj občania Bratislavy.

Tradíciu tohto ocenenia založil v roku 1993 vtedajší primátor Bratislavy Peter Kresánek. Popri Cene hlavného mesta a Čestnom občianstve Bratislavy, ktorých udelenie je výlučne v právomoci mestského zastupiteľstva, je Cena primátora síce subjektívnym, ale veľmi ceneným vyjadrením pôsobenia jednotlivca či kolektívu, ktorí výraznou mierou prispeli k dobru a blahu Bratislavy. Nositeľom sa môže stať ktorýkoľvek občan Bratislavy, aj taký, ktorý sa tu nenarodil, ale v rámci svojej profesie celoživotným vynikajúcim pôsobením významnou mierou prispel ku kvalite života v našom meste.

Doteraz bolo od roku 1993 ocenených vyše 50 skvelých Bratislavčanov, medzi nimi napríklad Milan Rúfus, Peter Lipa, Július Satinský, prof. Karol Matulay, prof. Ľudovít Rajter, Dr. Ivan Chodák, Mária Ďuríčková, Anton Srholec, Jozef Kroner, Emília Vášáryová, Ján Filc, divadlo Astorka - Korzo ´90, Radošinské naivné divadlo, Divadlo GuNaGu či Eva Krížiková. Medzi držiteľmi ocenenia sú aj reprezentanti takých oblastí ľudskej činnosti, o ktorých prácu neprejavujú každý deň záujem médiá, ale mesto by sa bez ich statočnej práce nezaobišlo. Preto sú medzi laureátmi napríklad pôrodná asistentka, matrikárka, vinohradník, vodič MHD, smetiar, strážca vodných hrádzí, knihovník, archivár, poštár, policajt, sociálna pracovníčka a mnohí ďalší.

Cenou primátora je od jej založenia bronzová soška rytiera Rolanda - miniatúra sochy, ktorá stojí na bratislavskom Hlavnom námestí ako symbol hrdosti a svojprávnosti samosprávy mesta. Jej autorom je akademický sochár Bedrich Hofstädter z Bratislavy.

Nominácie na tohtoročných laureátov Ceny primátora s krátkou charakteristikou môžu občania zasielať do piatku 7. apríla na adresu:

Kancelária primátora

Primaciálne námestie 1

P. O. Box 192

814 99 Bratislava

Primátor mesta spomedzi nich vyberie štyri osobnosti, ktorým cenu odovzdá.

Ceny primátora hlavného mesta SR Bratislavy budú slávnostne odovzdané v piatok 21. apríla od 19.00 h v Zrkadlovej sieni a v ďalších reprezentačných priestoroch Primaciálneho paláca - historickej radnice hlavného mesta.

Páčil sa vám článok?