Daň za vyhradené parkovanie aj na splátky

7.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Daň za vyhradené parkovanie v bratislavskej Petržalke bude možné uhradiť v štyroch splátkach. Rozhodli o tom dnes poslanci. Takúto možnosť platby budú mať občania až od júla tohto roka. Dovtedy zostáva úhrada za vyhradené parkovanie "po starom", teda zaplatenie celej čiastky 606 € (18 250 korún) naraz.

Miestna samospráva chce týmto krokom vyriešiť stále nízky záujem zo strany verejnosti o takúto možnosť parkovania. Občania totiž môžu o vyhradené parkovanie požiadať od júna 2008.

Do konca minulého roka miestny úrad vydal "len" 158 povolení, pričom 19 bolo nakoniec na žiadosť daňovníka zrušených. Mestská časť má pritom pre projekt vyhradeného parkovania vyčlenených okolo 1600 - 1700 parkovacích miest.

Poslanci zároveň schválili, aby o vyhradené parkovanie mohli požiadať aj tie osoby s trvalým bydliskom v Petržalke, ktoré využívajú tzv. služobný automobil. Ale aj v takom prípade zostáva v platnosti zásada "maximálne jedného vyhradeného parkovacieho státia pre jeden byt."

Odsúhlasené zmeny všeobecne záväzného nariadenia sa netýkali výšky dane. V minulosti sa síce na zastupiteľstve objavil aj materiál o znížení výšky tejto miestnej dane, medzi poslancami sa nestretol s dostatočnou podporou. Okrem toho nie je možná zmena dane počas roka, ale až k začiatku roka nového.

Poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ) však pre agentúru SITA potvrdila, že poslanecký klub sa stále zaoberá otázkou zníženia miestnej dane za vyhradené parkovanie ako jedného z opatrení na zvýšenie záujmu verejnosti. Tento rok nepodajú návrh na zníženie výšky dane, počkajú si, aký záujem prinesie možnosť uhradiť daň v splátkach. Poslanecký klub sa však myšlienky na zníženie dane nevzdáva.

(sita)

Páčil sa vám článok?