Petržalka bude pre finančnú krízu šetriť

7.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka bude pre súčasnú finančnú krízu šetriť, tento rok totiž očakáva výpadok výnosov z podielových daní okolo 721-tisíc €. Časť výpadku financií už mestská časť vyriešila pri príprave tohtoročného rozpočtu, keď približne 330-tisíc € do príjmov nezapočítala.

Pre zvyšnú časť bude musieť šetriť a krátiť v niektorých rozpočtových položkách. Nie všetko sa totiž dá vyriešiť ďalším opatrením, teda vykrytím čiastky prebytkom príjmov z minulého roka. Mestská časť však nebude šetriť plošne po vzore hlavného mesta, ale selektívne.

"Šetrenie sme začali od seba," zdôraznil petržalský starosta Milan Ftáčnik. Na základe rozhodnutia poslancov sa nebudú vyplácať odmeny ani starostovi, ani jeho dvom zástupcom. Zároveň sa skrátia mimoriadne odmeny pre poslancov, približne o 15 % sa znížia aj odmeny zamestnancov úradu.

Zníženie sa dotkne taktiež prevádzkových výdavkov miestneho úradu. Poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ-DS) zdôraznila, že sa v žiadnom prípade nebudú znižovať platy úradníkov. Podporila však skrátenie ich odmien, keďže ako argumentovala, zamestnanci úradu majú aj 13. a 14. plat.

Šetrenie sa týka taktiež niektorých ďalších položiek v rozpočte. Približne o 15 % by sa tak mali znížiť aj náklady, napríklad, na dotovanie športových organizácií, na kultúru či vydávanie Petržalských novín. Keďže mestská časť nebude mať dostatok peňazí, nemôže si plniť všetky svoje záväzky. Šetrenie sa však nedotkne napríklad investičných a rozvojových aktivít. Ide napríklad o opravy terás, chodníkov a ciest či budovanie športovísk.

"Malo by to sekundárny dosah na rozvoj miestnej zamestnanosti," vysvetlil Ftáčnik. Na otázku, či tieto opatrenia sú poslednými zo strany mestskej časti, odpovedal záporne. "Poslanci sa vyjadrili, že nemusia byť posledné. Týmto sme reagovali na doterajšie prognózy vývoja výnosov z príjmov dane z fyzických osôb a daní z nehnuteľnosti. Reagovali sme na to, čo vieme, teda na všetky doterajšie dostupné informácie," konštatoval Ftáčnik.

Ak bude potrebné, mestská časť je pripravená pristúpiť k ďalším opatreniam. Ďalšie opatrenia budú potrebné aj v súvislosti s rokom 2010, keďže sa očakávajú ešte väčšie výpadky vo financiách. Týmito opatreniami sa však bude mestská časť zaoberať pri príprave budúcoročného rozpočtu.

Počas rozpravy odznel poslanecký návrh na prerušenie rokovania a požiadavka, aby sa materiálom zaoberalo zastupiteľstvo v júni. Starosta tento návrh označil za nezodpovedný. "Zodpovedný hospodár si zoberie dáždnik, keď vie, že bude pršať. Nezoberie si ho ale až po tom, ako začne pršať," vysvetlil Ftáčnik. Návrh na prerušenie rokovania nakoniec neprešiel.

(sita)

Páčil sa vám článok?