Poslanci opäť kritizovali výstavbu Vista Tower

7.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavskej Petržalky opätovne kritizovali plánovanú výstavbu 18-podlažného polyfunkčného objektu Vista Tower. Ten chce spoločnosť Global Real postaviť na Šrobárovom námestí v blízkosti Mánesovho námestia, nachádzať by sa mal medzi škôlkou, školou a železničnou traťou.

Ako akúsi kompenzáciu prisľúbil investor vybudovať park, zrevitalizovať areál blízkej škôlky, vybudovať nadchod ponad železničnú trať a náhradnú komunikáciu namiesto už v súčasnosti zaťaženej Macharovej ulice.

Proti výstavbe vznikla v minulosti aj petícia, ktorú podpísalo okolo 400 nespokojných občanov. V tejto súvislosti pokračuje aj súd, ktorý iniciovali občania. Miestne zastupiteľstvo dnes vyjadrilo "znepokojenie s vývojom záležitosti okolo úmyslu výstavby objektu Vista Tower."

Poslanci zároveň vyzvali starostu Milana Ftáčnika, aby urobil všetky právne kroky a ďalšie opatrenia, aby stavebný úrad nevydal investorovi stavebné povolenie. Investor oň totiž už požiadal, keďže má platné územné rozhodnutie.

Investor získal územné povolenie ešte v septembri 2007, teda ešte podľa starého územného plánu mesta. Nový územný plán hlavného mesta, ktorý platí od septembra minulého roka, povoľuje na tomto území občiansku vybavenosť do výšky dvoch až štyroch nadzemných podlaží.

Poslanec František Šebej označil projekt za "zlý a škodlivý" a navrhuje urobiť všetko pre to, aby sa objekt nepostavil. Nesúhlasí, aby tu boli postavené luxusné apartmány, tak ako to charakterizuje investor.

"Je to hrubý prečin proti kvalite života," zdôraznil Šebej. Nepozdáva sa mu ani to, že jedinou prístupovou komunikáciou k objektu by mala byť Macharova ulica, kde v súčasnosti parkujú autá a situácia nie je priaznivá.

"Keď prídeme domov neskoršie, môžeme parkovať eventuálne na diaľnici," poznamenal Šebej. Poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ-DS) pripomenula, že súčasné zastupiteľstvo schválilo zmenu územného plánu tak, aby bola na danom území definovaná zeleň.

Mestská časť vydala kladné stanovisko ešte v minulom volebnom období, vtedajšia zastupujúca starostka Viera Kimerlingová podpísala s investorom päťročnú nájomnú zmluvu na pozemok. Mestská časť pod súčasným vedením zmluvu vypovedala, keďže však na to nemala oprávnenie, má investor platnú nájomnú zmluvu až do roku 2011.

Samospráve sa však nepozdáva, aby sa postavila "trvalá stavba na pozemku s krátkodobým nájmom." Mestský poslanec za Petržalku Oliver Kríž informoval, že mesto vypovedalo zmluvu na prístupový pozemok. Primátor mesta sa však oficiálne podľa Ftáčnika k celej veci nevyjadril, teda ani kladne, ani záporne. Bez tohto stanoviska sa nedá pokračovať v rokovaní.

(sita)

Páčil sa vám článok?