Zajtra sa bude opäť diskutovať o budúcnosti PKO

6.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

O budúcnosti Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave by mal v utorok poobede rokovať primátor Andrej Ďurkovský s aktivistami a investorom. Mesto má po marcovom stretnutí s občianskymi aktivistami záujem o opätovnú kúpu pozemkov pod PKO.

Pozemky s rozlohou 29 400 metrov štvorcových za takmer 9,33 mil. € predali mestskí poslanci v lete 2005 spoločnosti Henbury Development, s.r.o. Investor mal zaplatiť takmer 4,98 mil. €, zvyšok mala firma uhradiť tak, že na priľahlých mestských pozemkoch mala vybudovať promenádu.

Investor v tejto súvislosti ponúkol pozemky za 24,7 mil. €, čo je podľa jeho vyjadrení cena zohľadňujúca ďalšie náklady súvisiace s uplatňovaním vlastníckych práv k týmto pozemkom. Vlastník areálu však už v minulosti prehlásil, že akceptuje zotrvanie a prevádzkovanie stavieb PKO na pozemkoch v jeho vlastníctve dovtedy, kým nebude zabezpečená adekvátna náhrada PKO.

Primátor v tejto súvislosti očakáva "dosť turbulentnú" diskusiu, v žiadnom prípade sa navrhnutá suma za pozemky mestu nepozdáva. "Jedným dychom môžem povedať, že suma tak, ako bola navrhnutá, je pre mňa neprijateľná," uviedol Ďurkovský.

Na otázku, či aj napriek tejto sume trvá mesto na odkúpení pozemkov, odpovedal kladne. "Trváme stále na odkúpení a nie je to prijateľná suma," konštatoval primátor. Informácia o riešení majetkovo-právneho stavu PKO sa objavila aj v bode rôzne na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Primátor však ešte na začiatku rokovania poslancov požiadal, aby na túto tému nediskutovali. Špeciálny materiál bude vypracovaný na najbližšie zastupiteľstvo.

Hlavný architekt mesta Štefan Šlachta je presvedčený, že PKO je široký problém po architektonickej, ale aj funkčnej stránke. Upozorňuje, že PKO tvoria dve časti a pritom sa stále hovorí len o jednej jeho časti.

„PKO musí doznať zmien, je to morálne opotrebované. Treba hľadať, čo ďalej s PKO, treba aj odvážne riešenia, aj napríklad prestavbu či dostavbu,“ konštatoval pred časom pre agentúru SITA Šlachta. Podľa neho by sa mohli vypracovať štúdie a analyzovať všetky možnosti. Okrem toho upozorňuje, že zlepšiť treba aj verejný priestor v areáli PKO, ktorý ma podľa neho v súčasnosti „nulovú kvalitu.“

(sita)

Páčil sa vám článok?