Kampino má auto s plošinou pre vozičkárov

1.4.2009
0
Páčil sa vám článok?

Domov sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých Kampino v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) dostal do daru nový automobil - šesťmiestne vozidlo, ktoré disponuje špeciálnou plošinou určenou pre ľudí na vozíku.

Agentúru SITA o tom informovala Katarína Krapková z Kancelárie predsedu BSK. "Automobil pre klientov znamená veľa, pretože preprava pre ľudí so zdravotným postihnutím je veľmi náročná a vďaka daru od Maltézskych rytierov sa budú môcť jednoduchšie dostať za brány zariadenia," konštatovala.

Automobil daroval zbor dobrovoľníkov Maltézskeho rádu pôsobiaci aj na Slovensku, svojou charitatívnou činnosťou je však známy na celom svete.

V DSS Kampino poskytujú starostlivosť deťom a dospelým občanom s mentálnym postihnutím, ktorí sú na tento druh sociálnej služby odkázaní. Klientom poskytujú nevyhnutnú starostlivosť ako stravovanie, bývanie, zaopatrenie a rehabilitačnú činnosť, súčasťou koncepcie poskytovaných služieb sú rôzne aktivity na voľný čas ako hipoterapia, canisterapia, kultúrne a spoločenské podujatia, práca v ateliéri, športové aktivity, nacvičovanie divadelných scénok ako aj duchovné a relaxačné aktivity.

Maltézsky rád je jedným z mníšskych rytierskych rádov, ktoré vznikli v 11. storočí na území Jeruzalemského kráľovstva. Činnosť zameriava na oblasť lekárskej a sociálnej starostlivosti ako aj na humanitárne akcie. Členovia rádu sa delili na triedy bojovných rytierov, kňazov a bratov ošetrovateľov. Na čele rádu stojí veľmajster.

Podľa súčasného medzinárodného práva je rád suverénnym neštátnym subjektom bez vlastného územia. Rád má dve malé exteritoriálne územia (mimo sídla v Ríme to je pevnosť St. Angelo na Malte od reštitúcie v roku 1998), vydáva vlastné mince a poštové známky a má vlastnú značku áut. Udržuje úplné diplomatické styky s 93 štátmi sveta, v ďalších šiestich je zastúpený a má štatút pozorovateľa v OSN.

(sita)

Páčil sa vám článok?