Mesto navrhuje odkúpenie pozemkov pod PKO

25.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava zvažuje spätné odkúpenie pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu (PKO). V utorok to po pracovnom stretnutí s občianskymi iniciatívami o budúcnosti PKO uviedol primátor Andrej Ďurkovský.

Pozemky na nábreží s rozlohou 29 400 metrov štvorcových za takmer 9,33 mil. € predali mestskí poslanci ešte v lete 2005 spoločnosti Henbury Development. Investor mal pritom zaplatiť takmer 4,98 mil. €, zvyšok mala firma uhradiť tak, že na priľahlých mestských pozemkoch mala vybudovať promenádu. Podľa primátora by mali po dnešných rokovaniach nasledovať na budúci týždeň ďalšie pracovné stretnutia, na ktoré by mali prísť aj zástupcovia investora. „Niekoľkokrát dnes odznelo, že nechceme PKO zbúrať. Urobíme pre to všetko, čo bude v našich silách a silách mesta. Dá sa to zvrátiť, nádej je podložená konkrétnymi vyjadreniami a krokmi," uviedol zástupca petície za zachovanie PKO Martin Bútora.

Aká je pravdepodobnosť, že investor bude s návrhom súhlasiť, Ďurkovský odhadnúť nevedel. Podľa neho už mesto investorskú spoločnosť oslovilo, oficiálnu odpoveď však zatiaľ nedostalo. Ak s predajom bude investor súhlasiť, mesto bude musieť vyriešiť v prvom rade cenu. Taktiež bude nevyhnuté navrhnúť ďalšie kroky na skvalitnenie podmienok pre rôzne podujatia, napríklad či sa bude PKO rekonštruovať. Materiál by sa mal dostať aj na mestské zastupiteľstvo. Ak s návrhom investor súhlasiť nebude, mesto bude musieť doriešiť otázku, ako ďalej sa bude celá záležitosť vyvíjať. Kľúčové tak bude vyjadrenie investora.

Na otázku, čo ak nebude druhá strana s návrhom súhlasiť, odpovedal primátor „čo by bolo bývalo, keby bolo bývalo nebudem teraz riešiť." Na ďalšiu otázku, prečo mesto pripúšťa odkúpenie pozemkov ako „krok späť", uviedol, že požiadavka vyšla od občianskej iniciatívy. „Neviem a ani sa nemôžem vyjadriť za spoločnosť Henbury Development, ktorá je naším klientom," povedal pre agentúru SITA hovorca J&T Real Estate Maroš Sýkora. Odpovedať nevedel ani na otázku, či je investor ochotný rokovať na danú tému.

Výsledok dnešného stretnutia hodnotí hlavný architekt mesta Štefan Šlachta čiastočne pozitívne. „Je fajn, že sa problém takýmto spôsobom posunul ďalej. S diskusiou nie som spokojný, pretože sa niesla v čierno-bielom duchu, teda zbúrať alebo zachovať," uviedol pre agentúru SITA Šlachta. Je totiž presvedčený, že PKO je široký problém po architektonickej, ale aj funkčnej stránke. Upozorňuje, že PKO tvoria dve časti a pritom sa stále hovorí len o jednej jeho časti. „PKO musí doznať zmien, je to morálne opotrebované. Treba hľadať, čo ďalej s PKO, treba aj odvážne riešenia, aj napríklad prestavbu či dostavbu," konštatoval Šlachta. Podľa neho by sa mohli vypracovať nejaké štúdie a analyzovať všetky možnosti. Okrem toho upozorňuje aj na skutočnosť, že zlepšiť treba aj verejný priestor v areáli PKO, ktorý ma podľa neho v súčasnosti „nulovú kvalitu."

(sita)

Páčil sa vám článok?